Rusia ameninţă că-l va apăra pe Assad în faţa oricărui atac SUA asupra Siriei

Rusia ameninţă că-l va apăra pe Assad în faţa oricărui atac SUA asupra Siriei

Obama a discutat între patru ochi cu Putin, dar n-a reuşit să-l convingă în chestiunea Siria. FOTO Reuters

Preşedintele rus Vladimir Putin a încheiat summitul G20 care a avut loc joi şi vineri la Sankt Petersburg cu un avertisment dur pentru americani. Putin consideră că atacul cu arme chimice nu a fost desfăşurat de forţele fidele preşedintelui Bashar al-Assad, ci de rebelii care ştiu că se bucură de sprijinul americanilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Putin a promis „ajutor” regimului condus de familia Assad în cazul unei campanii militare coordonară de americani asupra Siriei, anunţul fiind cea mai clară dovadă a eşesului discuţiilor dintre preşedintele Barack Obama şi Vladimir Putin. Cei doi lideri s-au retras la un moment dat într-un colţ al sălii în care se aflau şefii de stat din cele 20 de ţări G20 şi au discutat între patru ochi timp de o jumătate de oră, deşi nu aveau planificată o reuniune individuală. 
 
Chiar şi aşa, preşedintele de la Casa Albă nu l-a putut convinge pe omologul său de la Kremlin că atacul cu armă chimică petrecut pe 21 august în Damasc, capitala Siriei. 
 
Summitul G20 s-a încheiat astfel în aceeaşi atmosferă tensionată în care s-au desfăşurat lucrările din cele două zile, fără ca liderii să ajungă la o concluzie comună privind situaţia războiului civil din Siria. Putin a refuzat să recunoască inclusiv faptul că majoritatea ţărilor membre ale grupului G20 sprijină o ofensivă militară occidentală pentru înlăturarea preşedintelui Assad. 
 
11 dintre acestea au semnat un comunicat în care cer „un răspuns internaţional puternic” pentru atacul cu gaz toxic din Damasc. Sâmbătă, miniştrii de Externe din UE au transmis o poziţie similară. 
 
Ei au cerut „răspuns clar şi puternic” faţă de atacurile chimice din 21 august din Siria, a declarat şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, citată de AFP. „Vrem un răspuns clar şi puternic”, a afirmat Ashton, vorbind despre reuniunea miniştrilor de la Vilnius, în prezenţa secretarului de Stat american, John Kerry.
 
Săptămâna trecută, Rusia a mobilizat alte trei nave de război în apropierea coastelor siriene pentru a interveni în cazul unei ofensive vestice. 
 
Moscova a decis să trimită în Mediterană şi crucişătorul „Moskva”, considerată perla flotei din Marea Neagră. 
 
Decizia Rusiei de a trimite alte trei nave de luptă în Mediterană este privită de analişti drept un pas mai degrabă de intimidare, Kremlinul vrând să transmită că nu va permite Statelor Unite să continue concentrarea masivă de forţe în apropierea coastelor siriene. 
 
CITEŞTE MAI MULT
 
 
Un atac occidental este iminent, însă preşedintele Bashar al-Assad preferă să-şi ţină toţi aşii ascunşi – şi are destui, mai ales după întăririle promise de Rusia şi Iran.
 
 
Strategia occidentală pentru Siria se concentrează pe atacuri aeriene, însă unul dintre americanii care au proiectat acest plan are dubii serioase cu privire la reuşita lui.
 
 
Atacul în urma căruia au murit până la 1.300 de persoane săptămâna trecută în Damasc a fost bazat pe „unele substanţe chimice”, a confirmat miercuri Organizaţia Naţiunilor Unite. La ora 16.00 a României, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni la New York pentru a decide dacă va aproba demararea unei ofensive militare în Siria.
 
 
Vestul declară deschis că este pregătit pentru o intervenţie militară în Siria chiar şi fără acordul ONU, Damascul răspunde că deţine mijloace pentru a respinge atacul occidental.
 
 
Specialistul în geopolitică Marius Văcărelu a intrat în dialog cu jurnalistul Cristian Unteanu pentru a analiza situaţia Siriei, ţară măcinată de peste doi ani de un război civil. După un presupus atac cu arme chimice de săptămâna trecută, în care au murit până la 1.300 de oameni, Vestul pare hotărât să intervină militar, cu sau fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.
 
 
 
Delegaţia ONU care a ajuns luni în Siria pentru a ancheta suspiciunile de atac cu arme chimice a fost ţintită de obuze de mortier şi focuri de lunetă, alimentând controversele privind folosirea de gaze toxice împotriva poporului sirian.
 
 
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat la telefon, luni, cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului într-un comunicat.

Liderii din administraţia siriană încep să fie „vânaţi” de rebelii opoziţiei

Guvernatorul provinciei Hama din centrul Siriei a fost ucis, duminică, într-un atentat cu maşină-capcană, au anunţat surse din televiziunea naţională, atacurile fiind atribuite rebelilor.

INFOGRAFIE Conflictul din Siria reaprinde Războiul Rece. Istoria atacurilor cu arme chimice

Siria se află mai aproape ca niciodată de o posibilă intervenţie militară din exterior, după presupusul atac chimic de la Damasc.

Reuters: După atacul din Damasc, livrările de arme către rebelii sirieni au crescut

Susţinătorii din Golf ai rebelilor sirieni au livrat 400 de tone de armament militanţilor anti-Assad, într-unul din cele mai mari transporturi de arme de la începutul conflictului în 2011, anunţă cotidianul israelian Haaretz, citând surse ale opoziţiei siriene.

Regimul sirian a autorizat ancheta ONU în cazul presupusului atac cu arme chimice

Autorităţile guvernamentale din Siria au autorizat o anchetă a unei echipe a Naţiunilor Unite în zona suburbiilor Damascului, unde există suspiciuni că a avut loc un atac cu arme chimice, în noapte de 21 august, relatează AFP.

John Kerry a discutat cu ministrul sirian de Externe despre presupusul atac cu arme chimice

Secretarul de Stat american, John Kerry, a avut o discuţie telefonică astăzi, în mod excepţional, cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, despre presupusul atac cu arme chimice din 21 august, anunţă Departamentul de Stat american, citat de AFP.

Casus belli: armele chimice siriene. Unde este adevărul?

„Avem la dispoziţie o serie de opţiuni şi vom acţiona într-un mod foarte în cunoştinţă de cauză pentru ca deciziile să corespundă atât interesului nostru naţional, cât şi analizei noastre privind ceea ce poate să facă pentru avansarea obiectivelor noastre în Siria", a declarat un oficial al Casei Albe, ieri seară la Washington.

SONDAJ: Americanii se opun intervenţiei militare în Siria

Aproximativ 60% dintre americani consideră că Statele Unite nu ar trebui să intervină în războiul civil din Siria, în timp ce numai 9% cred că preşedintele Obama ar trebui să permită o intervenţie militară, conform unui sondaj realizat de Reuters/Ipsos.

Siria ameninţă SUA: „Va arde tot Orientul Mijlociu“

Guvernul de la Damasc a avertizat sâmbătă Statele Unite că un atac asupra Siriei „nu va fi vreun picnic pentru nimeni, sub nicio formă, pentru că o agresiune ar atrage grave repercusiuni şi ar fi o minge de foc care ar face să ardă întreg Orientul Mijlociu”, notează EFE.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările