Rusia a instalat rachete nucleare în zona de litoral a Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansator de rachete Iskander FOTO Alexei Danişev/Sputnik
Lansator de rachete Iskander FOTO Alexei Danişev/Sputnik

Rusia a instalat sisteme de rachete nucleare în apropiere de graniţa cu Ucraina, în zona de litoral a Mării Negre, conform unor noi imagini din satelit, scrie Newsweek.

Fotografiile, făcute de ImageSat International, arată plasarea unor lansatoare de rachete nucleare Iskander cu rază scurtă în apropierea oraşului Krasnodar, care se află la 434 kilometri distanţă de graniţa cu Ucraina, a informat Fox News.

Fotografiile ImageSat sunt folosite de obicei de guverne şi agenţii de apărare pentru analize de securitate.

Imaginile din satelit arată o bază militară cu mai multe buncăre şi o a doua bază militară situată în apropiere.

Un vehicul echiapt cu un lansator Iskander poate fi văzut cum părăseşte un buncăr din apropiere.

Capturi similare au fost surprinse în apropierea oraşului siberian Ulan-Ude.

Rachetele de tip Iskander au o rază de 498 de kilometri, ele fiind capabile astfel să ajungă în regiunea Donbas din estul Ucrainei. Militanţii pro-ruşi se luptă cu forţele guvernului în regiune din 2014 pentru a forma un stat independent. Forţele ruse au susţinut militar atât direct cât şi indirect rebelii.

Deşi războiul este în desfăşurare, intensitatea sa a scăzut de când liniile de front s-au stabilizat iar un acord privind încetarea ostilităţilor a fost semnat în 2015.

Totuşi, tensiunile au crescut din nou în noiembrie 2018 după ce Rusia a capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră, susţinând că ele au încălcat graniţa Rusiei, aflându-se în apele sale teritoriale. Au fost reţinuţi atunci 24 de marinari ucraineni.

Un tribunal din Moscova a anunţat săptămâna aceasta că opt dintre ei vor fi reţinuţi pentru o perioadă extinsă, în ciuda protestelor din partea Kievului şi a ţărilor occidentale. Ucraina susţine că navele sale se aflau în ape internaţionale şi a dat vina pe Rusia pentru că a provocat acest incident.

Mai devreme săptămâna aceasta, Nikolai Patrushev, Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat Kievul că suveranitatea sa este în pericol din cauza colaborării cu vestul.

„Autorităţile de la Kiev fac totul pentru a diviza Ucraina, implementând scenariul vestului de a separa Ucraina de Rusia şi ignorând interesele propriului popor. În final, ţara a fost despărţită. Continuarea unei astfel de politici din partea autorităţilor de la Kiev ar putea duce la pierderea suveranităţii”, a afirmat el.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite