Rusia aduce trupe noi în apropierea Ucrainei şi avertizează SUA cu semnale „neplăcute” în zilele următoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Şoigu (dreapta) în cadrul unei întâlniri cu Vladimir Putin FOTO Arhivă
Serghei Şoigu (dreapta) în cadrul unei întâlniri cu Vladimir Putin FOTO Arhivă

Rusia a anunţat luni că va desfăşura aproximativ 20 de noi formaţiuni şi unităţi militare în apropierea graniţelor sale vestice până la sfârşitul acestui an.

La scurt timp după mobilizarea masivă de trupe în apropierea graniţei cu Ucraina şi în Crimeea ocupată, urmată de o retragere parţială, Rusia intenţionează să aducă noi trupe în partea sa vestică. Ministrul rus de al Apărării, Serghei Şoigu, susţine că această mobilizare reprezintă un răspuns la acţiunile „colegilor occidentali”, care, acuză el, „distrug sistemul de securitate mondial”.

Apoi, în nota discursului de cetate asediată adoptat de regimul Putin, Şoigu a adăugat că ameninţarea militară creşte dinspre Occident.

„În ultimii ani, numărul de exerciţii a crescut de 1,5 ori. În prezent au loc cele mai mari exerciţii din ultimii 30 de ani, Defender Europe-2021, a care participă până la 40.000 de militari. Obiectivul este de a pune la punct transferul unei divizii întregi din SUA în Europa”, a declarat ministrul rus, insistând că SUA şi NATO continuă să-şi extindă cadrul de pregătire operaţională şi de luptă lângă graniţele Rusiei.

Însă Şoigu nu a spus niciun cuvânt despre adevăratul motiv al înmulţirii acestor exerciţii, şi anume agresiunile întreprinse de Rusia în ultimii ani împotriva Georgiei şi Ucrainei, precum şi ameninţările voalate pe care le formulează constant împotriva altor ţări.

De altfel, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat luni că ţara sa va trimite SUA o serie de semnale „neplăcute” în zilele următoare.

Comentariile oficialul rus survin la o zi după ce preşedintele american Joe Biden a spus că va face presiuni asupra omologului său rus Vladimir Putin în chestiunea respectării drepturilor omului.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite