Rusia. În aşteptarea lui Aleksei Navalnîi, ruşii l-au arestat pe Pavel Zelenski, membru al echipei opozantului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pavel Zelenski este cameramanul organizaţiei anticorupţie coordonate de Navalnîi
Pavel Zelenski este cameramanul organizaţiei anticorupţie coordonate de Navalnîi

Pavel Zelenski, membru al echipei lui Aleksei Navalnîi de la organizaţia anticorupţie din Kremlin a fost arestat prevenitv până la data de 28 februarie, sub acuzaţia de extremism promovat în spaţiul online, a transmis instanţa judecătorească într-o declaraţie de presă citată de Reuters.

Reţinerea sa are loc cu o zi înainte de plănuita reîntoarcere în ţară a liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi. Acesta a fost până acum în Germania, fiind internat într-un spital după otrăvirea sa înt-un oraş din Siberia.

Zelenski este cameramanul organizaţiei anticorupţie coordonate de Navalnîi, organizaţie specializată în publicarea unor investigaţii de impact despre cazurile de corupţie în care sunt implicaţi oficiali ruşi.

Bărbatul a fost arestat preventiv vineri, potrivit organizaţiei pentru drepturile omului Agora, cu sediul la Moscova.

Zelenski este acuzat de extremism din cauza unui tweet pe care l-a publicat în luna octombrie a anului trecut, potrivit avocaţilor săi. Tweet-ul conţinea o fotografie a jurnalistei Irina Slavina care a murit după ce şi-a dat foc în faţa Ministerului de Interne după ce poliţia i-a percheziţionat apartamentul.

Postarea cameramanului exprima furia faţă de guvernul de la Moscova şi îndemna la proteste de stradă.

Săptămâna trecută Navalnîi a anunţat că intenţionează să se întoarcă în Rusia pe 17 ianuarie.

De altfel, el şi-a luat rămas bun de la nemţi, într-o postare pe Instagram în care le mulţumeşte tuturor, inclusiv cancelarului Angela Merkel, comentând că multe mituri despre răceala nemţilor sunt lipsite de fundament.

Germania a trimis la Moscova dosarul privind otrăvirea lui Navalnîi

Germania a trimis la Moscova mai multe elemente ale anchetei judiciare cu privire la presupusa otrăvire a opozantului Kremlinului, Alexei Navalnîi, chiar înainte de întoarcerea planificată a acestuia în Rusia, a declarat sâmbătă guvernul german pentru AFP.

Biroul german competent „a răspuns la patru cereri de asistenţă juridică reciprocă din partea procuraturii publice ruse în legătură cu atacul care l-a vizat pe Alexei Navalnîi”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Justiţiei.

Printre documentele din dosarul trimis autorităţilor judiciare ruse se numără în special „procesele verbale” privind interogatoriile lui Alexei Navalnîi de către anchetatorii germani.

„Toate informaţiile necesare unei anchete penale, cum ar fi probele de sânge şi ţesuturi, precum şi articole vestimentare, sunt acum disponibile pentru Rusia”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

În aceste condiţii, „guvernul german presupune că autorităţile ruse vor lua acum toate măsurile pentru a face lumină asupra infracţiunii a cărui victimă a fost domnul Navalnîi”, a adăugat el.

Navlnîi, aşteptat astăzi la Moscova

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, care acuză Kremlinul că l-a otrăvit vara trecută, urmează să revină duminică la Moscova, în ciuda dorinţei exprimate de autorităţile ruse de a-l aresta şi posibil de a-l condamna la mulţi ani de detenţie, relatează DPA.

În vârstă de 44 de ani, Navalnîi urmează să se îmbarce într-un avion al companiei ruse Pobeda de pe noul aeroport din Berlin, BER, şi să ajungă la ora locală 19.20 (16.20 GMT) pe aeroportul Vnukovo din Moscova.

Opozantul a făcut apel la susţinătorii săi să îl întâmpine acolo. Procuratura din Moscova a atras atenţia să nu aibă loc manifestaţii neautorizate la aeroport şi a ameninţat că, în caz contrar, vor fi luate măsuri.

După o tentativă de a fi asasinat cu agentul neurotoxic Noviciok, Navalnîi s-a recuperat în Germania începând din august.

Critic dur al preşedintelui rus Vladimir Putin, Navalnîi şi-a anunţat miercuri decizia de a se întoarce din Germania în Rusia, spunând că îi este dor de Moscova şi că nu este interesat de ceea ce el a numit procesele fabricate împotriva sa.

El a mai spus că nu a intenţionat niciodată să rămână în afara Rusiei, pentru că nu şi-a părăsit niciodată ţara de origine de bunăvoie şi că a ajuns în Germania "într-o cutie de resuscitare".

Joi, serviciul penitenciar din Moscova a anunţat că va face totul pentru a-l aresta imediat ce va ajunge în Rusia, acuzându-l că nu a respectat condiţiile unei eliberări condiţionate după o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare, într-un caz din 2014 despre care Navalnîi spune că a fost fabricat.

Aleksei Navalnîi a fost transferat în august 2020 în Germania, la spitalul Charite din Berlin, după ce i se făcuse rău la bordul unui avion care îl aducea din Siberia la Moscova. El a fost externat la 23 septembrie, după ce, conform spitalului, starea sa "s-a îmbunătăţit suficient".

Germania, sprijinită de aliaţii săi, a afirmat că opozantul preşedintelui rus a fost victima unei otrăviri cu un agent neurotoxic din familia Noviciok.

Navalnîi a dat vine pentru otrăvire pe FSB, serviciul secret al Rusiei, la ordinele lui Putin. Liderul rus a respins acuzaţiile. Oficiali ruşi au refuzat într-o primă fază să accepte şi că Navalnîi a fost otrăvit.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite