Rusia: 12 piese ale trupei „Ansamblul Hristos Mântuitorul şi Maica Umedă a Pământului”, declarate „extremiste” de cenzura lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tania Voina FOTO theins.ru
Tania Voina FOTO theins.ru

O nouă formaţie muzicală a intrat în colimatorul autorităţilor ruse, trezindu-se cu interdicţia de a mai cânta 12 piese din repertoriul său.

Conform presei independente de la Moscova, organismul responsabil de „justiţie” în Rusia lui Putin a interzis 12 piese ale trupei punk rock „Ansamblul Hristos Mântuitorul şi Maica Umedă a Pământului”.

Cele 12 piese, printre care „Omoară-i pe democraţi”, „Tatăl tău e fascist” sau „Puto kaputo”, au fost declarate „extremiste” în virtutea noilor legi ale cenzurii.

Numele trupei, unul destul de provocator, asociază o divinitate a slavilor păgâni, Maica „Umedă” („Сыра) a Pământului, cu „Hristos Mântuitorul”. Trupa ridiculizează ritualurile religioase ortodoxe, precum şi anumite tendinţe ultranaţionaliste sau neonaziste. Solista, al cărei pseudonim este „Tania Voina” („Tania Război”), apare mereu pe scenă deghizată în prototipul unei babe ortodoxe, cu batic şi simboluri religioase, remarcă Europa Liberă.

Pe de altă parte, Comitetul de Anchetă, care examinează infracţiunile considerate cele mai grave de regimul Putin, a luat în serios o scrisoare parodică scrisă de un aşa-numit „grup de patrioţi” despre rapperii Ivan Alekseev, 36 de ani, cunoscut cu numele de scenă Noize MC, şi Miron Fiodorov, tot de 36 de ani, cu numele de scenă Oxxxymiron.

Autorii acestei scrisori apreciază, în glumă, că textele celor doi rapperi sunt „o ameninţare” la adresa securităţii naţionale a Rusiei şi că ei sunt „mai periculoşi decât expansiunea NATO”.

Plecând de la această scrisoare, Comitetul de Anchetă a deschis o investigaţie pentru „atitudine negativă la adresa forţelor de ordine, tentative de reabilitare a nazismului şi activităţi extremiste”.

„Stop! A fost o glumă. Un îndemn fictiv scris sub o formă idioată, o satiră a epocii noastre”, a reacţionat bloggerul Dmitri Iakuşev, care a dat publicităţii scrisoarea respectivă.

În octombrie, Comitetul de Anchetă a anunţat declanşarea unei investigaţii împotriva unui alt rapper popular, Alişer Morgenştern, 23 de ani, pentru că acesta a spus, într-un interviu, că „nu înţelege” de ce se celebrează în Rusia, în fiecare an pe 9 mai, victoria asupra naziştilor. Acuzat de trafic de droguri în urma declaraţiilor sale, Morgenştern a părăsit Rusia.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite