Rusia: Trump şi Kim se ceartă ca doi copii de grădiniţă. „Renegarea acordului cu Iranul va descuraja Coreea de Nord să renunţe la arsenalul nuclear“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov/ Foto: EPA
Ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov/ Foto: EPA

„Trebuie să calmăm minţile înfierbântate”, afirmă Sergei Lavrov, ministrul rus de Externe, după ce Coreea de Nord a ameninţat cu detonarea „celei mai puternice bombe cu hidrogen în Pacific”.

Ministrul de Externe al Rusiei a declarat vineri că liderii Coreei de Nord şi ai Statelor Unite ar trebui să-şi tempereze retorica belicoasă şi a avertizat că ruperea acordului dintre Iran şi principalele puteri mondiale nu ar face decât să încurajeze Phenianul în dezvoltarea programului său nuclear.

„Acest schimb de ameninţări este inacceptabil”, le-a declarat reporterilor Sergei Lavrov. „Trebuie să calmăm aceste minţi înfierbântate. Alături de colegii noştri vom continua să tindem spre o abordare rezonabilă şi nu una emoţională, ca certurile de grădiniţă, când copiii se ceartă şi nimeni nu poate să-i oprească.  Dacă este cineva care vrea să medieze, voi sprijini activ acest lucru. Mediatoare ar putea fi o ţară europeană neutră”, a completat acesta, reiterându-şi convingerea că propunerea ruso-chineză reprezintă soluţia ieşirii din criza nord-coreeană.

Lavrov a subliniat că renegarea acordului cu Iranul ar reprezenta un argument pentru Coreea de Nord să nu accepte îngheţarea programului său nuclear în schimbul slăbirii regimului sancţiunilor internaţionale.

În cadrul discursului său de la Adunarea Generală a ONU, Donald Trump a catalogat acordul semnat cu Iranul în anul 2015 drept „o ruşine pentru Statele Unite”. Washigtonul nu ar putea respecta o înţelegere „dacă aceasta îi oferă Teheranului acoperirea necesară pentru dezvoltarea programului său nuclear”, a declarat preşedintele american.

Lavrov a declarat că Rusia, care este una din ţările semnatare ale acestui acord, „dezaprobă puternic” această poziţie.

„Este extrem de îngrijorător”, a spus acesta. „Vom apăra acest acord, acest consens, care a fost primit cu încredere de către întreaga comunitate internaţională şi a întărit efectiv atât securitatea regională cât şi cea internaţională”.

Ameninţarea preşedintelui Trump de a „distruge total” Coreea de Nord reprezintă un semnal îngrijorător pentru Rusia, ce are o graniţă comună cu statul asiatic.

„Dacă doar condamni şi ameninţi, atunci singurul rezultat va fi antagonizarea ţărilor asupra cărora vrei să ai o influenţă”, a declarat ministrul rus referindu-se la declaraţiile lui Donald Trump. Acesta a adăugat că a avut două întâlniri separate cu secretarul de stat american Rex Tillerson în New York în această săptămână.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite