Rodion Suliandziga, vocea indigenilor din Rusia la COP21 de la Paris: „Există o diferenţă uriaşă între declaraţiile de la Kremlin şi viaţa cotidiană din Siberia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rodion Suliandziga, la Conferinţa ONU asupra Schimbărilor Climatice de la Paris FOTO DR via Liberation
Rodion Suliandziga, la Conferinţa ONU asupra Schimbărilor Climatice de la Paris FOTO DR via Liberation

Rodion Suliandziga (49 de ani) este un udeg din estul Siberiei al cărui trib ocupă o suprafaţă de 4.500 de kilometri pătraţi într-o pădure virgină ameninţată de tăietorii de lemn. Revoltat de dezvoltarea industrială şi ameninţările la adresa popoarelor indigene, el a călătorit tocmai până la Paris pentru a-şi expune punctul de vedere în cadrul Conferinţei asupra Schimbărilor Climatice (COP21).

„Udeg semnifică «poporul pădurii». Asemeni altor popoare indigene din Rusia, ne aflăm în prima linie a schimbărilor climatice, pentru că trăim în mjlocul naturii. Luptăm împotriva tăierilor de păduri, pentru cultura, limba şi drepturile noastre, alături de ONG-uri ecologiste“, a explicat Suliandziga în cadrul COP21, potrivit Liberation.

„Începem să vedem efectele schimbărilor climatice asupra mediului. Clima este imprevizibilă. Au loc tot mai multe incendii de pădure şi inundaţii“, a continuat el.

Potrivit lui Rodion Suliandziga, persecutat în trecut de Moscova pentru opiniile sale, autorităţile centrale ruse transmit informaţii vagi despre impactul schimbărilor climatice asupra popoarelor indigene.

„Per ansamblu, popoarele indigene sunt prost informate în legătură cu ameninţările (care planează asupra lor). Moscova este într-o altă lume, situată la opt ore de zbor cu avionul. Există o diferenţă uriaşă între declaraţiile de la Kremlin şi viaţa cotidiană din Siberia“, a acuzat activistul udeg, împiedicat anul trecut de FSB să participe la Conferinţa mondială dedicată popoarelor indigene (WCIP), desfăşurată la New York.

„Unii cred că încălzirea este un lucru bun pentru economie, pentru că va intensifica navigaţia comercială, va extinde agricultura şi va facilita accesul la materii prime. Ar trebui să fim prudenţi. Suedia vrea să stopeze dezvoltarea energiilor fosile. Este un act curajos. Rusia ar trebui să facă la fel“, a adăugat el.

„Se ştie că negocierile sunt foarte dificile, dar este o oportunitate istorică şi aşteptăm un acord mondial“, a mai spus el, în contextul în care reprezentanţi ai 195 de ţări reuniţi la Paris încearcă să ajungă la un acord cu privire la măsurile de limitare a încălzirii globale la maxim 2 grade Celsius în raport cu epoca preindustrială.

Prima etapă a negocierilor din cadrul COP 21 s-a încheiat astăzi, cu adoptarea în ultimul moment a proiectului de acord cu privire la lupta împotriva încălzirii globale. Discuţiile se vor relua luni, la nivel ministerial, în vederea ajungerii la un text final până la 11 decembrie.

Organizaţia ecologistă Greenpeace s-a declarat „optimistă“ în privinţa „conţinutului“ viitorului acord privind combaterea încălzirii globale.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite