Retragerea lui Putin şi destrămarea Rusiei la 10 dolari barilul de petrol, printre scenariile pesimiste ale Bloomberg pentru următorul deceniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transeferul de putere în Rusia va reprezenta un moment cheie în viitorul acestei ţări/ Foto: EPA
Transeferul de putere în Rusia va reprezenta un moment cheie în viitorul acestei ţări/ Foto: EPA

Preşedintele Vladimir Putin va continua să conducă Rusia din umbră după numirea pur formală a actualei guvernatoare a Băncii Centrale în funcţia de preşedinte. Aceasta este una dintre predicţiile agenţiei de presă Bloomberg din cadrul scenariilor pesimiste pentru următorul deceniu.

Vladimir Putin, ce şi-a anunţat luna aceasta candidatura pentru cel de-al patrulea mandat în fruntea Rusiei, este favoritul alegerilor prezidenţiale din martie 2018, unde o victorie i-ar permite să rămână la putere până în anul 2024.

„Ghidul pesimist pentru 2018” publicat de Bloomberg susţine că Putin o va numi pe guvernatoarea Băncii Centrale, Elvira Nabiulina, drept succesoare după ce se va retrage din politică în anul 2024.

Acelaşi scenariu include o scădere masivă a preţului petrolului, principala sursă de venit a guvernului rus, determinată de o revoluţie a automobilelor electrice.

„Efectele majore ale acestei crize sunt resimţite în special în Moscova şi Riyadh, unde bugetele naţionale sunt obliterate de preţul scăzut al petrolului”, este predicţia Bloomberg pentru anul 2021. „Revolte populare au loc în faţa centrelor industriale din Rusia”.

Până în anul 2028, conform acestui scenariu, Rusia se va confrunta cu o criză existenţială în contextul în care Putin dispare complet de pe scena publică.

„În Rusia, nimeni nu l-a mai văzut pe Putin de ani de zile iar Nabiulina încearcă cu disperare să prevină destrămarea ţării”.

La începutul acestui an, săptămânalul Bloomberg Businessweek a avansat posibilitatea ca guvernatoarea Nabiulina să fie numită în funcţia de prim-ministru după alegerile din martie 2018.

Alte scenarii pesimiste pentru următorul deceniu includ un conflict nuclear cu Coreea de Nord şi un nou mandat pentru preşedintele Trump.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite