Retorică tot mai belicoasă la Moscova: Acuzaţia gravă adusă Statelor Unite care poate constitui motiv de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Şoigu FOTO EPA-EFE
Serghei Şoigu FOTO EPA-EFE

Rusia lui Putin inserează acuzaţii grave la adresa Statelor Unite în retorica de război pe care o înţese în jurul Ucrainei. Potrivit ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu, mercenari americani se află acum în Donbas şi pregătesc „provocări cu arme chimice necunoscute”.

„Am identificat prezenţa a peste 120 membri ai unor grupuri de mercenari din Statele Unite în oraşele Avdiivka şi Krasnîi Liman. (...) Componente chimice necunoscute au fost livrate în oraşele Avdiivka şi Krasnîi Liman pentru a comite provocări”, a declarat Şoigu în faţa unor cadre de vârf ale armei ruse, fără a prezenta dovezi.

Luând cuvântul alături de preşedintele rus Vladimir Putin, Serghei Şoigu a vorbit pe un ton apocaliptic, cu „tensiuni în creştere la frontierele occidentale şi orientale ale Rusiei” şi „lansări virtuale de rachete nucleare asupra obiectivelor” ţării sale.

La fel ca Putin, Şoigu a dat de înţeles că Rusia vede în Statele Unite un pericol tot mai mare pentru ea şi a adoptat apoi poziţia victimei. Ministrul rus s-a declarat deranjat de prezenţa militarilor americani în estul Europei, estimând la 8.000 numărul lor, şi intensificarea manevrelor NATO în apropierea Rusiei.

Însă Şoigu şi Putin au „uitat” că Occidentul şi-a sporit prezenţa militară în Est în urma unor acţiuni agresive ale Rusiei şi pe fondul preocupărilor statelor din regiune cu privire la repetarea acestora, cum au fost atacul-fulger împotriva Georgiei din august 2008, operaţiunea hibridă de anexare a Crimeei în 2014 şi încurajarea separatiştilor proruşi din regiunile Doneţk şi Luhansk să pună mâna pe arme împotriva Ucrainei.

Făcând un bilanţ pentru anul 2021, Şoigu a declarat că armata rusă a primit 5.000 de unităţi de noi tipuri de arme, a încheiat construcţia a două baze militare şi a cinci aerodromuri în zona Arctică, s-a dotat cu primul regiment de rachete balistice intercontinentale cu blocuri de luptă hipersonice Avangard şi a creat o unitate de avioane MIG-31 dotate cu rachete hipersonice Kinjal.

Şoigu a prezentat de asemenea un plan destul de ambiţios pentru 2022, cu recepţionarea a cinci submarine, 11 nave de luptă, 257 de avioane, dintre care două bombardiere strategice Tu-160M, şi două divizii cu sisteme de apărare antiaeriană S-400 Triumph.

Rusia este „lider mondial” în ceea ce priveşte modernizarea armatei, s-a lăudat Serghei Şoigu într-un discurs pur propagandistic, menit să strângă rândurile în jurul regimului Putin şi să justifice războiul în cazul în care va fi declanşat.

În ultimul deceniu, Rusia a folosit instrumente şi strategii hard şi soft ca să reclame teritoriile a cel puţin trei state ex-sovietice, şi anume Ucraina, Georgia şi Belarus. Toate aceste conflicte create şi întreţinute în mod voit de Putin pot face parte dintr-o strategie pentru acapararea teritoriului fostei Uniuni Sovietice. Preşedintele rus a deplâns din nou destrămarea Uniunii Sovietice, pe care a catalogat-o, fără nicio susţinere istorică, dar cu o tentă clar politică, drept „Rusia istorică”.

Pericolul unei noi agresiuni militare nu este exclus, în condiţiile în care armata rusă a desfăşurat în ultimul timp circa 120.000 de militari la graniţa cu Ucraina, iar retorica negativă a înalţilor oficiali ruşi cu privire la statul vecin şi NATO a depăşit nivelul din 2014, când Rusia a anexat Crimeea.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite