Reprezentarea istoriei Rusiei cu ajutorul propagandei moderne: Ivan cel Groaznic n-ar fi fost atât de groaznic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ivan cel Groaznic n-ar fi fost atât de rău, potrivit unui istoric amator FOTO fineartamerica.com
Ivan cel Groaznic n-ar fi fost atât de rău, potrivit unui istoric amator FOTO fineartamerica.com

Alexander Miasnikov, un istoric amator din Sankt Petersburg, este de părere că duşmanii l-au descris pe nedrept pe ţarul Ivan cel Groaznic ca fiind un despot criminal care şi-a lichidat duşmanii şi a invadat vecinii. Ivan cel Groaznic nu ar fi fost atât de groaznic şi de vină pentru această imagine ar fi „războiul informaţional“ dus de duşmanii europeni de la acea vreme, notează „Wall Street Journal“ (WSJ).

„A fost o campanie anti-Rusia. Este, de fapt, o poveste despre cum europenii susţin că la Moscova se află un lider groaznic“, spune Alexander Miasnikov, un istoric amator care a ajutat la organizarea unei expoziţii la Moscova şi la Sankt Petersburg, vizitată şi de Vladimir Putin.

O versiune istorică despre Rusia care a fost comandată politic

Alţi istorici sunt de părere că viziunea lui Miasnikov la adresa trecutului este deformată şi chiar comandată politic. Într-adevăr, istoricul amator a primit atenţia, dar şi susţinerea Kremlinului. O expoziţie organizată cu ajutorul lui Alexander Miasnikov, 60 de ani, a primit finanţare din partea guvernului şi chiar o vizită din partea preşedintelui rus Vladimir Putin.

Cu mult timp înainte de a anexa peninsula ucraineană Crimeea, preşedintele rus Vladimir Putin a alimentat patriotismul ruşilor, subliniind faptele eroice pentru a limita, pe cât se poate, momentele întunecate ale istoriei. De exemplu, ghidurile oficiale pentru noile manuale de istorie pe care le-a comandat Putin prezintă represiunile făcute de Stalin ca un efect secundar al unei modernizări economice rapide, iar din istoria contemporană, din conducerea lui Vladimir Putin, sunt prezentate doar aspectele pozitive.

„Trebuie să câştigăm minţi. Atunci când convingem marea majoritate a poporului că abordarea noastră este corectă, obiectivă şi justă, şi le arătăm că din aceasta va beneficia societatea, ţara şi poporul, vom câştiga milioane de suporteri“, le transmitea Putin istoricilor în noiembrie 2014, după ce a vizitat expoziţia lui Miasnikov.

„Cine controlează prezentul, controlează trecutul“: istoria Rusiei este „spălată“

George Orwel spunea în romanul său „1984“ că cine controlează prezentul, controlează trecutul“. Unii istorici ruşi şi mulţi din Occident sunt alarmaţi de faptul că istoria însângerată a Rusiei este „spălată“ pentru a alimenta campania naţionalistă a Kremlinului. De exemplu, un muzeu din fostul gulag sovietic din Perm a fost preluat de stat şi curăţat. Un alt exemplu este că în cadrul comemorărilor celui de-Al Doilea Război Mondial totul se axează pe sacrificiul uriaş al Uniunii Sovietice şi pe cultul victoriei naţiunii.

Ultimele încercări de a revitaliza trecutul Rusiei l-au făcut pe Miasnikov, un jurnalist şi un bun povestitor, să aibă parte de celebritate. El a ajutat la organizarea expoziţiei de istorie medievală, sponsorizată de Ministerul Culturii şi încărcată de elemente ruseşti privind Ucraina. 

Ivan cel Groaznic ar fi produsul macabru al duşmanilor europeni

Unele exponate sunt de-a dreptul scoase din politica actuală a Kremlinului: portretizările negative ale lui Ivan cel Groaznic au fost, de fapt, „primul război informaţional dus de presa europeană“ care a coincis, şi atunci, cu sancţiuni privind invadarea vecinului.

„Expoziţia mea este un antidot pentru muzeele ruseşti care te fac să caşti“, spunea Miasnikov. Organizatorii spun că expoziţia cu intrare liberă, care a fost prezentă şi la Moscova şi la Sankt Petersburg, a atras sute de mii de vizitatori.

În cursul unei prezentări neaşteptate făcute în faţa vizitatorilor, Miasnikov a sărit de la faptele istorice la povestiri fantastice, explicând la un moment dat cum Ucraina este un stat artificial, iar apoi descriind cum mongolii făceau clătite la căldura emanată de cămilele lor, notează WSJ.

Secţiunea din expoziţie dedicată ţarului din secolul al XVI-lea, Ivan cel Groaznic, a atras atenţia cel mai mult. Chiar şi în Rusia, Ivan cel Groaznic este văzut, în mare parte, drept un tiran brutal, un punct de vedere întărit de o biografie emisă în 2009.

Miasnikov a spus că modul în care a fost prezentat Ivan cel Groaznic în cadrul expoziţiei a atras atenţia chiar şi preşedintelui. „E corect aşa?“, ar fi întrebat Putin. „Uitaţi, totul e aici“, ar fi răspuns Miasnikov.

Potrivit istoricului amator, Ivan ar fi realizat multe acte abominabile, însă uciderea fiului sau a mii de oameni în atacul oraşului Novgorod sunt descrise ca „poveşti“. Numărul persoanelor ucise în masacre a fost exagerat, spune Miasnikov. Ivan nu şi-a ucis fiul şi nici nu şi-a fiert duşmanii în vin. „E prea scump“, spune Alexander Miasnikov care dă vina pe editorii europeni că au împrăştiat zvonuri senzaţionale în timp ce Ivan încerca să-şi extindă imperiu spre vest.

Alţi istorici recunosc că unele relatări ar putea exagera faptele lui Ivan cel Groaznic, însă folosirea unor termeni moderni cum ar fi „război informaţional“ pare pur şi simplu o „colorare prezentă a trecutului“, spune Andrei Pavlov, profesor de istorie la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg, care este şi co-autorul unei cărţi despre ţar.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite