Ieri cu ajutorul diplomatilor si politicienilor europeni si romani situatia de criza de la Chisinau a fost solutionata prin gasirea unei majoritati lejere care sa voteze guvernul condus de Iurie Leanca, un guvern cu o directie pro-europeana.

Acest lucru a starnit nemultumirea Rusiei care a reactionat in stilul caracteristic si dis de dimineata a trimis trupe de securitate militarizate dincolo de Nistru in zona controlata de catre Chisinau.
"Mai mulţi miliţieni transnistreni au descins în această dimineaţă la gimnaziul din satul Corjova, raionul Dubăsari, localitate aflată sub jurisdicţia Republicii Moldova şi i-au interzis directorului instituţiei să arboreze tricolorul pe sediul acesteia. În acelaşi timp, separatiştii le-au interzis elevilor să intoneze imnul de stat al Republicii Moldova."-www.24h.md
 
„Am venit la ora 7.00 dimineaţa la gimnaziu şi aici deja erau câţiva miliţieni cu automobile. Au intrat la mine în birou şi mi-au spus să nu arborăm drapelul şi să nu punem imnul de stat la ceremonie. Eu am spus că voi face totul ca să nu avem probleme. Dar când am început ceremonia ni s-a întrerupt curentul electric”, a comunicat directorul gimnaziului, Constantin Sucitu.
 
Ca de fiecare data Rusia pune aceste sarcini in spatele securitatii transnistrene pentru a masca in modul cel mai penibil o interventie proprie, insa este binecunoscut, inclusiv prin decizii ale instantelor internationale, ca zona de Est a Republicii Moldova se afla sub ocupatie ruseasca.
Scoala in care s-a intamplat acest lucru se afla sub administratia de la Chisinau iar incidentul este unul foarte grav aratand modul in care Rusia are de gand sa blocheze traseul european al Republicii Moldova.
 
Imediat dupa aflarea rezultatului votului presedintele partidului comunistilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a fost chemat la raport de catre ambasadorul Rusiei la Chisinau. Aceasta vizita poate avea la baza doua elemente principale de discutie sau mai degraba de cearta- imposibilitatea comunistilor de a bloca formarea unei aliante pro-europene si masurile care sunt necesare a fi luate in contextul in care urmatoarea perioada de guvernare va adanci si mai mult Republica Moldova in Europa cu imposibilitatea schimbarii vectorului politic spre Est.