Război comercial ruso-ucrainean. Moscova încearcă prin orice mijloace să atragă Ucraina în Uniunea Vamală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conflictul comercial dintre Kiev şi Moscova pare să ia amploare. În timp ce la nivel de guverne nu se vorbeşte direct despre un blocaj la vamă, marile companii din Ucraina spun că se confruntă cu dificultăţi în exportul pe piaţa rusă, iar unele chiar au suspendat livrările. Unele ONG-uri îi cheamă pe ucraineni să nu mai cumpere produse ruseşti.

"Oboloni", gigantul berii din Ucraina, dar şi unul dintre cei mai mari producători de băuturi răcoritoare, alcoolice şi de apă minerală din această ţară, a întrerupt livrările către partenerii ruşi. Reprezentanţii companiei spun că aşteaptă să vadă ce acţiuni vor întreprinde în continuare autorităţile de la Moscova.

Cu mari probleme se confruntă şi producătorul de vodcă "Hortiţa". Şase TIR-uri cu marfă ale acestei companii staţionează de miercuri în vamă. În aceeaşi situaţie s-a trezit şi o mare companie de lactate din Ucraina, "Milkiland". Produsele acesteia sunt blocate la frontiera cu Rusia, din cauza verificării documentelor. Procedura ar putea dura 20 de zile, un termen mult prea mare pentru produsele perisabile.

Dificultăţi întâmpină inclusiv cel mai producător de oţel din Ucraina, "MetInvest". Vameşii ruşi au început să recântărească tot metalul care intră pe teritoriul ţării, iar certificatele de origine a mărfii sunt trimise la Moscova pentru examinare. Întreaga operaţiune s-ar putea întinde pe o perioadă de două luni.

"Aceeaşi situaţie este la toate punctele vamale cu Rusia. Am discutat cu mai mulţi colegi şi mi-au spus că peste tot sunt probleme. Vameşii ruşi verifică minuţios toate maşinile din Ucraina care intră în Rusia şi, astfel, vama este trecută în mai mult timp decât de obicei", a declarat un şofer.

Pe fonul acestor tensiuni, o mişcare nonguvernamentală ucraineană a cerut cetăţenilor să boicoteze produsele ruseşti, pentru a aduce un prejudiciu comercial Rusiei.

Moscova pedepseşte Kievul pentru aspiraţiile sale europene. Astfel politicienii din Ucraina califică blocarea exporturilor ucrainene de către Federaţia Rusă. Potrivit lor, Kremlinul ia toate măsurile posibile pentru atragerea forţată a Ucrainei în Uniunea Vamală. Aceeaşi opinie o împărtăşesc şi unii oficiali europeni.

Ministrul suedez de Externe se întreabă, într-un mesaj postat pe o reţea de socializare, dacă Rusia a început un război comercial cu Ucraina ca să blocheze relaţiile Kievului cu UE. Oficialul subliniază că problema ar putea fi gravă.

Şi deputaţii din partidul "Udar", condus de boxerul Vitali Kliciko, spun că Rusia încearcă să împiedice semnarea acordului de asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană. Iar membrii blocului politic "Batkivsina", al Iuliei Timoşenko, sunt de părere că ţara lor ar trebui să ceară sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei prin intermediul instanţei de abritraj a Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

În schimb partidul "Svoboda" crede că reacţia Moscovei la exporturile ucraineşti ar putea fi un lucru bun, pentru că ar încuraja Ucraina să se reorienteze spre alte pieţe de desfacere.

Miercuri, Federaţia Angajatorilor din Ucraina a anunţat că Moscova i-a inclus pe toţi exportatorii Ucrainei în "lista de risc". Oficiali de la Kremlin susţin, însă, că decizia privind înăsprirea controalelor la frontieră nu-i aparţine şi face trimitere la dreptul Serviciului Vamal de a lua de sine stătător astfel de hotărâri. Vama, însă, a refuzat orice comentariu. În schimb, şeful serviciului sanitar rus, afirmă că Moscova are destule obiecţii faţă de multe produse ucrainene.

La sfârşitul lunii iulie, Moscova a interzis importul dulciurilor unuia dintre cei mai mari producător de produse de cofetărie din Ucraina, compania "Roshen". Motivul invocat a fost că bomboanele nu ar corespunde cerinţelor de calitate.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite