Raport al Ministerului german de Externe: Rusia caută să construiască baze militare în şase ţări africane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto arhivă
foto arhivă

Potrivit unui raport al Ministerului German de Externe, citat de publicaţia Bild, Rusia încearcă să-şi extindă influenţa în Africa prin intermediul unor acorduri militare cu regimurile autoritare africane în contextul unei competiţii cu China şi ţările occidentale pentru acces la infrastructură şi resurse naturale, relatează Business Insider.

Raportul scurs în presă arată că preşedintele rus Vladimir Putin vrea să construiască baze militare în şase ţări africane, şi caută asigurări contractuale în acest sens, continentul african fiind una din priorităţile de frunte ale Rusiei.

„Începând din 2015, Rusia a încheiat acorduri de cooperare militară cu 21 de ţări din Africa”, faţă de doar cinci anterior, se arată în raportul citat de Bild.

Prin curtarea celor mai mari regimuri dictatoriale, Putin vrea să se asigure că poate construi baze militare în Republica Central-Africană, Egipt, Eritrea, Madagascar, Mozambic şi Sudan.

Sudan

Putin are un interes special pentru Sudan datorită poziţiei strategice din Marea Roşie şi şi-a exprimat dorinţa de a construi un port în această ţară. În decembrie anul trecut, MG Al-Hadi Adam, şeful comitetului de apărare al parlamentului sudanez, a declarat că se discută un termen şi un eventual acord ce va deschide unor cooperări ulterioare, inclusiv în privinţa unei eventuale baze militare ruse la Marea Roşie.

În 2017, fostul preşedinte sudanez Omar al-Bashir a solicitat ajutorul Rusiei în combaterea „agresiunii americane” în ţară. Înlăturat de la putere după o lovitură de stat, a fost condamnat anul trecut pentru corupţie.

Sudanul a fost acuzat că a oferit refugiu, dar şi sprijin financiar şi logistic mai multor organizaţii teroriste islamice şi liderilor lor, între care lideri Carlos Şacalul, Osama bin Laden şi Abu Nidal.

În 1993, SUA a declarat Sudanul sponsor al terorismului.

Eritrea

Rusia şi-a dorit mereu o bază logistică în Eritrea, care are două porturi strategice la Marea Roşie, Massawa şi Assab. Deşi acordul între cele două ţări este comercial, nu militar, Rusia va profita de ocazie pentru a aduna informaţii şi posibil atenta la transporturi către mările Mediterană şi Arabă, dar şi la nave de luptă americane ce navighează între Golful Persic şi Oceanul Indian.

Republica Central-Africană

Rusia are 180 de instructori militari în Republica Central-Africană, alături de un număr estimat la între 250 şi 1.000 de contractori „civili” din grupul de mercenari Wagner.

În raportul Ministerului german de externe, grupul este descris ca „un instrument hibrid de exercitate a influenţei politice, economice şi militare”. Invers, capacităţile militare şi mercenarii ruşi sunt „de mare interes pentru regimurile autocratice în scopul folosirii lro potenţiale contra propriilor populaţii”.

Rusia va trebui să concureze aici cu Franţa - care are trupe aici şi în ţările vecine, Mali, Burkina Faso, Niger, Mauritania şi Ciad, foste colonii franceze. Totodată, Franţa duce un război contra forţelor jihadiste din regiunea Sahel.

Egipt

În 2017, Rusia a semnat un acord cu Egiptul de utilizare a bazelor sale aeriene. Putin l-a numit pe preşedintele egiptean Abdel-Fattah el-Sisi un „partener de încredere apropiat”. În cursul vizitei la Cairo, în decembrie 2017, cele două ţări au semnat un acord prin care Rusia se angaja să construiască primul reactor nuclear din ţară, şi să furnizeze combustibil pentru el.

Rusia este un furnizor major de arme al continentului african, controlând 37.6% din piaţa africană de armament, urmată la mare distanţă de SUA (16%), Franţa (14%) şi China (9%). Cel mai mare client african al Rusiei este Algeria urmată de Egipt, Sudan şi Angola.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite