VIDEO Putin şi Xi pun lumea la cale pentru următorii zece ani la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin şi Xi Jinping s-au întâlnit ultima oară în 2012 FOTO Reuters
Vladimir Putin şi Xi Jinping s-au întâlnit ultima oară în 2012 FOTO Reuters

Noul preşedinte chinez Xi Jinping a ales pentru prima sa vizită oficială Rusia, unde se va întâlni vineri cu preşedintele Vladimir Putin. Analiştii consideră că vizita, care durează trei zile, va cimenta relaţiile dintre cele două mari puteri, cei doi lideri stabilind strategia pentru următoarea decadă, adică exact cât durează mandatul lui Xi Jinping.

Alegerea lui Xi nu este întâmplătoare, el întoarce practic o favoare diplomatică făcută de Putin în urmă cu un an, atunci când, proaspăt reales la Kremlin, a ales China ca prima sa destinaţie pentru o vizită oficială.

În ajunul acestei întâlniri istorice, cei doi lideri au făcut mai multe afirmaţii care arată dorinţa lor de a crea un front comun în mai multe privinţe. „China şi Rusia sunt cei mai importanţi parteneri strategici”, a declarat Xi pentru presa rusă, înainte să ajungă la Moscova. Aceeaşi idee a fost reiterată şi după ce avionul preşedinţiei chineze a atins solul rus: „În multe privinţe, vorbim aceeaşi limbă”.

Planul decenal al cooperării ruso-chineze

Potrivit analiştilor citaţi de „Economic Times”, cei doi lideri mondiali vor profita de aceasă ocazie pentru a stabili un plan de cooperare pentru următorii zece ani. „Practic, vorbim despre o nouă etapă în relaţiile dintre Rusia şi China”, a declarat Serghei Sanakoyev, un exporter în relaţiile ruso-chineze. Deşi au fost inamici mult timp, mai ales în timpul Războiului Rece, în ultimul timp relaţiile bilaterale s-au ameliorate, cele două ţări având un ţel comun: contrabalansarea dominaţiei SUA.

Cu cât SUA încearcă să-şi impună punctul de vedere în anumite părţi ale lumii, cu atât Rusia şi China devin mai aproapiate, consideră James Corbett, analist politic la Corbett Report. Un exemplu în acest sens ar fi veto-ul ambelor ţări în chestiunea Siria, problemă în care SUA insista asupra unei intervenţii militare. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Coreea de Nord în Consiliul de Securitate al ONU.

„(Rusia şi China) nu vor instabilitatea pe care Washingtonul o urmăreşte în Orientul Mijlociu. Beijing şi Mosca vor să facă afaceri”, consideră jurnalistul Afshin Rattansi, citat de „Russia Today“.

Deşi se vor discuta probleme diplomatice care vizează în principal SIria şi Coreea de Nord, liderii de la Moscova şi Beijing se vor concentra pe parteneriatele economice, mai ales în contextul în care Rusia este cel mai mare producător mondial de energie, iar China este cel mai mare consumator de energie din lume.

Acorduri energetice

De altfel, este normal ca discuţiile dintre cele două părţi să se concentreze pe relaţii comerciale, din moment ce în 2012 schimburile dintre cele două ţări au ajuns la un nivel record, de 88 de miliarde de dolari.

Putin şi Xi vor semna mai multe acorduri energetice şi strategice. Unul dintre acorduri vizează livrarea anuală a 70 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia spre China pentru următorii 30 de ani.

Xi Jinping a fost confirmat în funcţia de preşedinte al Chinei în urmă cu o săptămână, punând astfel capăt unui proces îndelungat de tranziţie, care a început în noiembrie 2012, când  Xi a preluat conducerea Partidului Comunist Chinez.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite