Putin vrea să reorienteze exporturile energetice ruseşti din Europa către Asia şi acuză UE de „destabilizarea pieţei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedintele rus Vladimir Putin îndeamnă joi la o reorientare a exporturilor energetice ruse din Europa către Asia, din cauza crizei pe care a provocat-o prin invadarea Ucrainei şi îi acuză pe europeni de ”destabilizarea peieţei” prin faptul că vor să renunţe la hidrocarburile ruseşti, relatează AFP.

”Vom porni de la principiul că, în viitor, livrările către Vest vor scădea”, a anunţat Putin într-o reuniune guvernamentală consacrată sectorului energetic, în contextul sancţiunilor internaţonale impuse Moscovei.

Este necesar, astfel, ”să ne reorientăm exporturile către pieţe din sud şi est care cresc rapid”, a subliniat el.

”Ţările europene vorbesc în mod constant să renunţe la aprovizionări ruseşti, iar făcând acest lucru ele destabilizează piaţa şi fac să crească preţurile”, a acuzat liderul de la Kremlin.

”Tentativele ţărilor occidentale de a-i da afară pe furnizorii ruşi, de a înlocui resursele noastre energetice cu aprovizionări alternative vor afecta în mod inevitabil ansamblul economiei mondiale”, a avertizat Vladimir Putin.

”Consecinţele unui asemenea demers pot deveni foarte dureroase şi în primul rând pentru iniţiatorii unei asemenea politici”, a adăugat el.

Putin a cerut ca o nouă strategie energetică - la orizontul lui 2050 - să fie aprobată până la 15 septembrie şi ca un plan de dezvoltare a unor infrastructuri de exportare a hidrocarburilor să fie gata până la 1 iunie..

”Este necesar să se accelereze implementarea unor proiecte de infrastructură, feroviare, conducte, portuare, care să permită, în anii viitori, să se redirijeze aprovizionările cu petrol şi gaze naturale din Vest” către aceste noi destinaţii, a adăugat Putin.

În afară de ”sud şi est”, Putin a citat ţările din Africa, America Latină şi din regiunea Asia-Pacific.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite