Putin dă vina pe Gorbaciov pentru extinderea NATO spre Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladmir Putin
Preşedintele rus Vladmir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că înţelegerea dintre Moscova şi Occident pentru ca Alianţa să nu se extindă spre Est trebuia să fie scrisă pe hârtie. A fost o greşeală clară, doar că de data aceasta din partea lui Mihail Gorbaciov.

Potrivit liderului de la Kremlin, „când s-a decis problema reunificării Germaniei şi retragerea ulterioară a trupelor sovietice din Europa de Est, atunci şi oficiali americani şi secretarul general al NATO de la acea vreme afirmau la unison că de un lucru Uniunea Sovietică poate fi sigură — frontiera de est a NATO nu va fi împinsă mai departe de frontiera de est a Republicii Democrate Germane".

  Întrebat dacă această promisiune a fost încălcată, liderul rus a spus că aceasta nu a fost scrisă pe hârtie. "A fost o greşeală clară, doar că de data aceasta din partea lui Mihail Gorbaciov. În politică, totul trebuie scris, deşi şi lucrurile scrise sunt deseori încălcate (..)", a adăugat preşedintele rus. 

Preşedintele rus a mai declarat, tot în cadrul interviului acordat regizorului American Olever Stone, că i-a sugerat fostului preşedinte american Bill Clinton să ia în considerare posibilitatea ca Rusia să adere la NATO. 

„Îmi amintesc una din ultimele noastre întâlniri cu preşedintele Bill Clinton pe când era şeful administraţiei americane. El a venit la Moscova şi în cadrul discuţiilor am spus: Poate ar fi de luat în considerare varianta ca Rusia să poată adera la NATO. Clinton mi-a răspuns: „Ei bine, eu nu sunt împotrivă“, a precizat  Putin, adăugând că în acel moment „întreaga delegaţie americană a devenit foarte nervoasă“. 

La propunerea lui Oliver Stone ca Rusia să adere în prezent la NATO, preşedintele rus a izbucnit în râs, consemnează agenţia de presă TASS. 

„Înţelegeţi de ce partenerii noştri au devenit nervoşi? Pentru că în cazul în care Rusia ar adera la NATO, ea va avea întotdeauna propria voce. Noi nu vom permite să fim manipulaţi, dar aşa ceva prietenii noştri americani nici în gând nu admit“, a afirmat şeful statului rus. 

El a calificat NATO drept un instrument de politică externă al SUA, în care nu există „aliaţi“, ci doar „vasali“, potrivit TASS. 

„Atunci când o ţară devine membră a NATO, îi este dificil să reziste la presiunile din partea unei astfel de ţări mari ca SUA, liderul NATO. Şi pe teritoriul acesteia poate să apară uşor orice — şi un sistem de apărare antirachetă, şi noi baze militare şi, dacă este necesar, şi noi sisteme offensive“, a spus Putin, adăugând că în acest context Moscova se vede constrânsă să ia contramăsuri. 

 Putin a relatat în interviul acordat regizorului american Oliver Stone şi despre despre hotărârea sa de a conduce Rusia. Liderul de la Kremlin a povestit că nu a consimţit imediat la propunerea lui Boris Elţîn de a conduce guvernul, în 1999. 

Putin era îngrijorat pe atunci de securitatea familiei sale. Când a venit de la Sankt-Petersburg la Moscova, nu avea în capitală „vreun sprijin deosebit, nişte relaţii puternice” şi nu înţelegea de ce Elţîn l-a ales tocmai pe el. „M-a invitat direct în cabinetul său, mi-a spus că ar dori să mă numească prim-ministru şi că ar vrea ca pe urmă să candidez la prezidenţiale. 

„Eu am spus că aceasta este o mare responsabilitate, acest lucru poate să-mi schimbe întreaga viaţă şi nu sunt convins că sunt pregătit pentru asta„ declarat şeful statului rus. „A-ţi asuma responsabilitatea pentru Rusia în această situaţie era un lucru foarte dificil. Şi, sincer vorbind, nu ştiam ce planuri are în definitiv preşedintele Elţîn în ceea ce mă priveşte, cât de multă vreme pot face asta, pentru că în orice clipă este posibil să vină şi să ţi se spună: eşti liber. Iar atunci mă gândeam numai la un singur lucru: unde să ascund copiii”, a adăugat Putin. 

El a dezvăluit că „atunci s-a decis: dacă soarta a hotărât aşa, atunci trebuie mers până la capăt„.

 Liderul Federaţiei Ruse a mai arătat că atunci a început să se vadă rar cu familia sa, pentru că pleca devreme de acasă şi se întorcea târziu.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite