Putin şi Trump vor discuta despre baza de la Deveselu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Rusiei Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump
Preşedintele Rusiei Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump

Acordul privind statutul rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune ar putea fi discutat de preşedinţii Trump şi Putin la summitul de la Helsinki, iar în centrul atenţiei va fi şi Scutul antirachetă de la Deveselu, a declarat consilierul preşedintelui rus Iurii Uşakov, citat de agenţia Sputnik.

"Se presupune că liderii vor discuta şi despre Acordul de lichidare a rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune, inclusiv în contextul amplasării de către SUA la baza antirachetă din România a lansatoarelor, capabile nu doar să intercepteze, dar şi să lanseze rachete Tomahawk", a declarat Uşakov.

El a amintit că Rusia a props, deja pe parcursul mai multor ani, să fie discutată ieşirea SUA din Acordul privind sistemele antirachetă.

În afară de aceasta, Moscova a confirmat în mod repetat respectarea Acordului privind reducerea armelor strategice ofensive şi că şi-a îndeplinit pe deplin obligaţiile.

Rusia îl consideră pe preşedintele american Donald Trump drept ''partenerul'' său, a dat asigurări vineri Kremlinul, înaintea primului summit între liderul de la Casa Albă şi omologul său rus, Vladimir Putin, transmite AFP.

''Îl considerăm pe Trump drept partenerul nostru cu care putem negocia'', le-a declarat jurnaliştilor Iuri Uşakov, consilier de politică externă al Kremlinului, înaintea întâlnirii la vârf ce va avea loc luni, în capitala finlandeză Helsinki.

''Situaţia în relaţiile bilaterale este foarte proastă. Trebuie început prin ceva pentru a o redresa'', a indicat el, afirmând că speră că după summit vor continua contactele între cei doi preşedinţi.

Relaţiile ruso-americane se află în cel scăzut punct de după Războiul Rece, printre sursele de tensiune aflându-se războiul din Siria, criza din Ucraina şi acuzaţiile de ingerinţă a Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.

Potrivit lui Uşakov, ''obiectivul acestei întâlniri este de a începe o redresare a acestei situaţii negative în relaţiile bilaterale, de a ne pune de acord asupra unor măsuri concrete pentru a le însănătoşi şi de a stabili un nivel mai mult sau mai puţin acceptabil de încredere''.

''Ne-am dori ca aceste negocieri să contribuie la instalarea unui climat care să permită să vorbim despre continuarea contactelor, inclusiv despre eventuale vizite reciproce la Moscova şi Washington'', a adăugat el.

Programul summitului prevede o întâlnire ''tete-a-tete'' a celor doi preşedinţi, asistaţi doar de interpreţii lor, urmată de un dejun de lucru cu cele două delegaţii.

''Suntem pregătiţi să examinăm practic toate chestiunile legate de relaţiile bilaterale şi de agenda internaţională'', a spus Uşakov, menţionând că 'unul din subiectele principale va fi situaţia din Siria, mai ales în contextul prezenţei militare iraniene în această ţară'.

Summitul, care va începe la ora 10.00 GMT, ''nu are nicio limită de durată, cel puţin din partea noastră'', a dat asigurări consilierul Kremlinului.

În paralel cu summitul Trump-Putin, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, vor avea la Helsinki prima lor întrevedere, ce se va axa mai ales pe dosare sensibile precum confiscarea unor bunuri imobiliare diplomatice ale Rusiei în SUA.

''Statul rus nu s-a amestecat niciodată şi nu are nicio intenţie să intervină în procesul electoral din Statele Unite'', a reiterat Iuri Uşakov poziţia oficială a Moscovei.

În acest stadiu nu este prevăzută o declaraţie comună la finalul summitului, dar cei doi preşedinţi vor avea o conferinţă de presă, a mai indicat Uşakov.

''Preşedinţii se vor limita, foarte probabil, la declaraţii verbale privind acordurile obţinute. Însă depinde de ei să decidă'', a mai spus consilierul de la Kremlin.

Membri de frunte ai Congresului cer anularea summit-ului

Casa Albă a respins îndemnurile unor membri de frunte ai Congresului de a anula summitul prezidenţial americano-rus în urma inculpării de către Statele Unite a 12 ofiţeri de securitate ruşi în legătură cu amestecul lor în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Suspecţii sunt bănuiţi că au accesat ilegal documente şi e-mailuri dăunătoare contracandidatei lui Donald Trump la alegeri, democrata Hillary Clinton. Inculparea lor a fost anunţată vineri, 13 iulie, la numai trei zile înaintea summitului de la Helsinki al preşedinţilor rus şi american.

Anularea summit-ului a fost cerută printre alţii de preşedintele comisiei pentru apărare din Senat, John McCain, care a spus că întâlnirea nu trebuie să aibă loc dacă Trump nu este dispus să-i spună lui Putin că va avea de plătit un mare preţ pentru „agresiunea” împotriva democraţiei americane. Secretara de presă a Casei Albe, Sarah Sanders, a respins însă asemenea îndemnuri, insistând că inculpările nu vizează vreun oficial din campania lui Trump.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite