Putin, acuzat că îşi înscenează întâlnirile cu cetăţenii. Aceleaşi persoane apar la diferite evenimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Twitter
FOTO Twitter

Un analist al tehnicilor de dezinformare care analizează voluntar comunicarea Kremlinului susţine că Vladimir Putin îşi înscenează întâlnirile cu publicul. Aceleaşi persoane, fotografiate în diferite roluri, la mai multe „evenimente”.

Imaginile prezentate de Kremlin de la o vizită avută de Vladimir Putin într-un spital în care erau internaţi militari ruşi răniţi în Ucraina au trezit suspiciuni în mediul online, după ce unul dintre soldaţi a fost identificat într-o altă poză, de la o altă acţiune publică a preşedintelui, în „rol” de civil. Nu e prima oară când aceleaşi persoane sunt surprinse în imagini alături de Putin, la evenimente diferite, scrie Newsweek, citată de Libertatea.

Miercuri, alături de ministrul apărării Serghei Şoigu, Putin a fost la spitalul militar Mandryk din Moscova, unde imaginile îl arată în timp ce strânge mâna şi vorbeşte cu mai mulţi militari ruşi pe care i-a numit „eroi” pentru că s-au confruntat cu „un pericol mortal” în Ucraina. Adam Rang, un analist al tehnicilor de dezinformare care analizează voluntar comunicarea Kremlinului, a atras atenţia că unul din bărbaţii care este prezentat drept soldat rănit a apărut în alte imagini în care era prezentat drept muncitor într-o uzină.

Igor Sushko, un pilot ucrainean, a preluat aceste imagini, la care a mai adăugat alte cadre cu persoane care apar în diverse roluri în timpul apariţiilor publice ale preşedintelui rus.

Presa internaţională, dar şi unele publicaţii independente ruse, au scris în repetate rânduri, în ultimii ani, că fotografiile în care Vladimir Putin apare alături de persoane prezentate ca simpli cetăţeni ruşi ar putea fi operaţiuni de PR aranjate în care actori apar, în realitate, membri ai Serviciului Federal de Protecţie. În august 2021, publicaţia independentă Novaia Gazeta a relatat că o vizită a preşedintelui rus la o fabrică de ciment din republica rusă Bashkostan ar putea să nu fi avut loc chiar aşa cum a fost prezentată. Unii localnici au declarat atunci că trei dintre „muncitorii” care apar în uniformele de muncă sunt angajaţi ai administraţiei locale. În august 2017, pe reţelele sociale au fost postate imagini în care persoane care apar lângă Putin la mănăstirea Yuriev din Novgorod apar alături de el şi în timpul unei expediţii la pescuit. Fotografiile au fost distribuite şi de Adam Rang.

„În ciuda investiţiilor majore în aparatul de propagandă al regimului Putin, sunt uneori surprinzător de uşor de identificat mijloace prin care apariţiile sale în presă sunt aranjate”, a declarat Rang pentru Newsweek. „E dificil să aranjezi ceva autentic când îţi e frică să te întâlneşti cu simpli cetăţeni ruşi. Ar putea trece neobservat aşa ceva doar pentru publicul intern, pentru care accesul la informaţie este sever restricţionat”. „Aceste acţiuni ilustează realitatea unui dictator autoritar nesigur şi rupt de realitate, care se simte cel mai singur la mese lungi”, a completat Rang. Kremlinul nu a răspuns unei solicitări de comentarii făcută de Newsweek.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite