Vladimir Putin: „Sondajele secrete“ au decis soarta Crimeei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus a declarat că decizia anexării s-a făcut în urma unor „cercetări sociologice“, care ar fi arătat că 80% dintre cetăţenii Crimeei îşi doresc o guvernare de la Moscova.

Preluarea Peninsulei Crimeea sub control rusesc a fost făcută în urma unor „sondaje secrete“ care ar fi demonstrat că oamenii îşi doresc să fie guvernaţi de Moscova. Asta a declarat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care a ţinut să dea asigurări că toate deciziile sale au fost luate numai după ce „părerile cetăţenilor au devenit evidente“.

„Nu eram pregătiţi pentru un astfel de deznodământ. Ca să fiu sincer, ne puteam imagina cum se simt aceşti oameni, dar nu ştiam cu siguranţă. Numai după încheierea primelor cercetări sociologice, care, pot afirma asta acum, au fost făcute în secret, ne-am dat seama că predicţiile noastre se potrivesc cu realitatea din teren“, a spus Putin, citat de AFP.

Alegerea „strategiei corecte“

Potrivit preşedintelui rus, acela a fost momentul în care „a devenit limpede, o dată pentru totdeauna, că am ales strategia corectă“. În aceeaşi declaraţie, Putin a afirmat că sondajele respective ar fi scos la iveală faptul că „aproximativ 80% din populaţia Crimeei cerea anexarea la Rusia“.

Ulterior, la momentul organizării referendumului din 16 martie, „cifrele au crescut până la aproximativ 97%“, a afirmat preşedintele rus, catalogând procentul ca fiind „uluitor“. Putin nu a oferit detalii suplimentare privind data realizării acestor sondaje secrete, nici organizaţiile care le-au efectuat. 

După referendum, organizat în mai puţin de două săptămâni în Crimeea, Moscova a anexat acest teritoriu.

Potrivit Moscovei, alipirea peninsulei rusofone care a făcut parte din Federaţia Rusă până în 1953, se bazează pe principiul voinţei popoarelor de a dispune de ele însele, locuitorii din Crimeea pronunţându-se masiv în favoarea Moscovei, potrivit cifrelor oficiale, în cursul acestui referendum pe care occidentalii îl consideră ilegal. 


Citeşte şi:

NATO: Imagini surprinse din satelit arată mobilizarea rusească la graniţa cu Ucraina

Alianţa Nord-Atlantică a publicat, joi, 15 imagini filmate prin satelit care ar demonstra că Rusia a mobilizat "efective masive" de-a lungul frontierei Ucrainei, informează AFP.

Comandantul NATO în Europa: SUA ar putea trimite trupe în Europa de Est

Comandantul NATO în Europa, care a fost însărcinat să prezinte contramăsuri faţă de ameninţările militare ruse la adresa Ucrainei, a declarat miercuri că acestea pot include desfăşurarea de trupe americane în state est-europene membre ale Alianţei care se simt ameninţate, relatează postul ABC News.

EXCLUSIV Înaltul oficial al diplomaţiei germane: „E vital să vorbim pe o singură voce în relaţia cu Rusia“

Michael Roth, ministrul de stat pentru Afaceri Externe al Germaniei, crede în rezolvarea crizei ucrainene printr-o politică unită a statelor membre UE şi dezaprobă ideea unei acţiuni militare.

Crimeea, transformată în „Putinland”

Regiunea Crimeea, devenită noul „butoi cu pulbere” al Europei, este cea care resimte majoritatea consecinţelor anexării la Federaţia Rusă, fiind ameninţată de colaps economic. Pentru a menţine economia peninsulei pe linia de plutire, o soluţie plauzibilă ar fi transformarea Crimeei în „Putinland”, preşedintele rus anunţând deja mai multe investiţii pentru regiunea care s-a păstrat ca o enclavă sovietică.

INFOGRAFIE Estul Ucrainei trage spre Rusia

Separatiştii au anunţat formarea unui „Guvern provizoriu al Republicii Donbas“. Moscova a avertizat autorităţile de la Kiev să nu intervină, pentru că există riscul unui război civil.

După distrugerea Ucrainei, urmează distrugerea Republicii Moldova

Scenariul de detaşare a estului şi sudului Ucrainei s-a desfăşurat fără încetare în ultimele două luni. Pe 7 aprilie 2014, acesta a trecut în faza activă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite