Putin scoate untul din armata rusă. 500 de exerciţii militare sunt planificate pentru 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vladimir putin

Soldaţii ruşi au început în forţă anul acesta antrenamentele. Numai trupele aeropurtate au planificate peste 500 de exerciţii militare, pe 2018, pentru a-şi îmbunătăţi abilităţile de luptă.

Armata rusă a iniţiat luni o serie de manevre militare, în mai multe regiuni, folosind platforme mobile de rachete intercontinentale nucleare, informează Associated Press. Ministerul rus al Apărării a precizat ăntr-un comunicat că exerciţiile militare cu sisteme de rachete Topol-M şi Iars se desfăşoară în regiunea Ivanovo, situată la nord-est de Moscova, şi în provincia Irkuţk, în Siberia. 

Aceste tipuri de rachete intercontinentale nucleare sunt montate pe vehicule, fiind greu de localizat de inamici. Exerciţiile se concentrează pe modul de mobilizare a sistemelor de rachete, fără a fi efectuate lansări.

Tot luni, forţele aeriene ale armatei ruse din Divizia a IV-a Aeriană şi Anti-aeriană a demarat primele misiuni de antrenament din acest an în zona aeroporturilor din Kuban şi Rostov, misiuni în timpul cărora piloţii militari vor exersa aterizări pe autostrada din regiunea Rostov, informează agenţia de presă rusă Tass.

„Săptămâna viitoare, piloţii se vor antrena în cadrul unor unităţi mixte ale forţelor aeriene şi cele de apărare anti-aeriană. Unul dintre elementele acestor exerciţii va fi şi aterizarea cu un avion militar pe autostrada din regiunea Rostov”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al armatei Rusiei, Vadim Astafiev.

Oficialul rus a susţinut că pe durata a celor trei zile cât vor dura misiunile de antrenament, 40 de echipaje ale avioanelor de vânătoare Su-30SM şi Su-27 şi bombardierelor Su-34 din cadrul unităţilor mixte vor exersa misiuni de protejare a bombardierelor în timpul executării unor misiuni de bombardament, iar avioanele de vânătoare vor simula lupte aeriene.

Trupele aeropurtate ruseşti vor efectua peste 500 de exerciţii de diferite nivele în 2018, a anunţat, luni, Ministerul rus al Apărării.

Arme noi

Soldaţi din diferite categorii de arme vor lua parte la mai mult de 1300 de cursuri, întreceri între echipaje cu aeronave aparţinând trupelor aeropurtate, inclusiv turnee  aeriene, cum ar fi Aviadarts 2018 sau Cheile Cerului. În 2017, turneul rusesc de aviaţie „Aviadarts 2017“ a avut loc în regiunea Voronej,  aflată la 500 km sud de Moscova. 

Bombardiere strategice Tu-22M3, avioane cargo Il-76 şi An-12, aeronave de vânătoare Su-27, Su-30SM, Su-35, MiG-29, bombardiere Su-34 şi Su-24, precum şi elicopterele Mi-8, Ka-52, Mi-28N, Mi-35 şi Mi-24 au participat la întreceri. Anul acesta, forţele aeriene strategice din Rusia vor primi noi aeronave modernizate, a anunţat Ministerul rus al Apărării.

"În 2017, aviaţia strategică rusă a primit trei aeronave modernizate. În 2018, este planificată livrarea altor şase ", a anunţat ministerul apărării. În 2017, echipajele aviaţiei strategice au patrulat deasupra Mării Negre, Baltice, Caspică şi Marea Barents, precum şi deasupra oceanelor Arctic, Atlantic şi Pacific. 

Antrenamente şi în Transnistria

Mai aproape de România, Grupul Operativ de Trupe Ruse din Transnistria (GOTR) a efectuat luni un exerciţiu de antrenament privind manipularea complexelor de rachete antitanc cu dirijare semiautomată, se menţionează într-un comunicat al Districtului Militar Vest din Federaţia Rusă.

La aceste aplicaţii, militarii ruşi au exersat mai multe procedee de lansare, ghidare şi mânuire a sistemelor de rachete antitanc.

Expertul în probleme de securitate, Roşian Vasiloi, de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul“ din Chişinău, se întreabă cu această ocazie „împotriva cui se pregăteşte să lupte GOTR în cadrul pretinsei misiuni de pacificare a Rusiei în Transnistria, din moment ce Republica Moldova nu dispune de tancuri.

Potrivit expertului citat, trupele GOTR din Transnistria au în dotare trei complexe de rachete antitanc cu dirijare semiautomată - Complexul 9k11, Complexul Fagor 9k111 şi Complexul Konkurs 9M113. Acestea pot fi utilizate de către diviziile de infanterie şi pot fi montate pe tehnica blindată.

Grupul Operativ de Trupe Ruse în Transnistria a fost creat la 1 iulie 1995, în locul fostei Armate a 14-a a Rusiei, şi numără aproximativ 1.350 de militari, dar Rusia mai dispune de aproximativ 400 de militari in cadrul contingentului său de menţinere a păcii în stânga Nistrului.

Sistemul antirachetă S-400, desfăşurat în Crimeea

În paralel, Rusia a desfăşurat sisteme  antirachetă S-400 în Peninsula Crimeea . Acestea pot trece foarte uşor la unul de atac.  Sistemele S-400 au fost introduse prima dată în dotarea forţelor militare ruse în 2007 şi au capacitatea să doboare rachete balistice şi aeronave. Pot fi echipate cu mai multe tipuri de rachete, inclusiv cu unele cu rază foarte lungă de acţiune, care pot lovi ţinte aflate la câteva sute de kilometri distanţă.

Pentagonului a avertizat recent că Rusia ar deţine o dronă nucleară subacvatică, pe care ei au numit-o „Kanyon“, având capacitatea de a transporta un focos nuclear de 100 de megatone şi putând fi lansată de cel puţin două clase diferite de submarine, scrie „Newsweek“.

Preşedintele rus Vladimir Putin a indicat, la sfârşitul anului trecut, priorităţile pe 2018 ale armatei ruse: menţinerea  parităţii în domeniul forţelor strategice nucleare, dezvoltarea sistemelor de arme de precizie şi a celor „inteligente“ . 

De asemenea, liderul de la Kremlin a cerut îmbunătăţirea instruirii de luptă operaţională, crescând în intensitate şi cantitate antrenamentele pentru a se asigura că se poate efecta într-un timp relativ scur un transfer masiv şi eficient de trupe dintr-o zonă în alta. În ceea ce priveşte bugetul, pentru anul 2018 a fost alocat 2,86 la sută din PIB armatei. 370 de miliarde de dolari vor fi alocate armatei ruse până în 2022.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite