Putin face orice ca să-şi impună referendumul: apel către alegători în a şasea zi de vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a transmis marţi concetăţenilor săi să meargă la vot. Apelul vine cu o zi înainte de încheierea referendumului constituţional, care i-ar putea permite actualului lider de la Kremlin să stea în fruntea ţării tocmai până în 2036.

Un simulacru de proces, denunţă opoziţia, prezentând imagini cu urne expuse peste tot: pe buturugi, în parcuri, pe terenurile de joacă, în stradă, în portbagaje, în faţa imobilelor de locuit, chiar şi în autobuzele destinate transportului public.

VŢIOM, un institut de sondare a opiniei publice, susţine că 76% dintre ruşi se exprimă pentru amendamentele constituţionale propuse de Putin şi oamenii săi. Acest institut de stat nu dă însă informaţii despre prezenţa la urne.

Marţi, cu o zi înainte de încheierea referendumului, care durează deja de şase zile, Vladimir Putin le-a transmis ruşilor să iasă la vot. El a apreciat că este vorba de viitorul lor. Deloc surprinzător, preşedintele rus nu a spus nimic despre adevărata miză a votului, şi anume reducerea mandatelor prezidenţiale la zero, pentru a putea candida la alte două alegeri începând cu 2024.

„Nu votăm doar pentru amendamente. Votăm pentru ţara în care vrem să trăim, cu un sistem modern de sănătate şi educaţie, ţara pentru care muncim şi pe care vrem să o transmitem copiilor şi nepoţilor noştri”, a declarat liderul de la Kremlin, citat de Reuters.

„Nu putem garanta stabilitatea, securitatea, prosperitatea şi demnitatea decât prin dezvoltare. Suveranitatea noastră depinde de cât de responsabili suntem, de sinceritatea patriotismului nostru şi ataşamentul faţă de patrie”, a adăugat el.

Dacă „Da” va câştiga la referendum, Putin ar avea posibilitatea să rămână la Kremlin până în 2036, când va împlini 84 de ani. El se află deja de mai bine de 20 de ani la putere, fie ca premier, fie ca preşedinte.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite