Putin recunoaşte că nu şi-a administrat vaccinul anti-COVID-19 pe care îl recomandă întregii lumi. Cum explică Kremlinul

Putin recunoaşte
că nu şi-a administrat vaccinul anti-COVID-19 pe care îl recomandă întregii
lumi. Cum explică Kremlinul

Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Preşedintele rus Vladimir Putin nu şi-a administrat vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Institutul Gamaleia din Moscova. Întrebat pe această temă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că acest lucru nu a avut loc deoarece produsul se află încă în proces de testare.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Şeful statului nu poate participa la vaccinare ca voluntar”, a spus Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă TASS, preluată de DPA şi Agerpres.

Preşedintele nu poate folosi un vaccin necertificat”, a insistat purtătorul de cuvânt, adăugând că perioada de testare se va încheia în curând, iar Vladimir Putin va decide apoi dacă va utiliza vaccinul.

Deşi nu a încheiat perioada de testare, Rusia a ţinut să fie  prima ţară care înregistrează un vaccin împotriva COVID-19.

Este vorba de vaccinul dezvoltat de Institutul Gamaleia sub denumirea „Sputnik V”, o aluzie la primul satelit artificial plasat pe orbită, Sputnik I, văzut pe vremuri de Moscova drept un triumf al său în rivalitatea spaţială cu Washingtonul.

Putin a recomandat insistent administrarea Sputnik V, susţinând chiar că una dintre cele două fiice ale sale s-a vaccinat cu succes, prezentând ca efect secundar doar o uşoară febră temporară. 

Pe fondul veştilor încurajatoare venite din Occident în legătură cu dezvoltarea vaccinului anti-COVID-19, Rusia a plusat cu anunţurile, dând impresia că vede totul ca o competiţie specifică mai degrabă Războiului Rece. Accentul este pus pe eficienţă şi preţ.

La scurt timp după ce Pfizer şi BioNTech au salutat eficienţa vaccinului lor, care ar fi de 90%, Moscova a anunţat că Sputnik V este sigur în proporţie de 92%. A procedat la fel după anunţul Moderna, ridicând eficienţa pentru Sputnik la 95% la 42 de zile de la administrare, adică cu 0,5% mai mult decât în cazul vaccinului american.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările