Putin a promulgat legea care-i permite să candideze la alte două mandate prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO kremlin.ru
Vladimir Putin FOTO kremlin.ru

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat luni legea care-i permite să candideze la alte două mandate la Kremlin începând cu 2024, transmite Reuters.

Noua lege îi permite lui Putin să candideze pentru alte două mandate prezidenţiale de câte şase ani. Astfel, preşedintele rus s-ar putea afla la putere până în 2036, când ar trebui să împlinească 84 de ani.

Legea face parte din modificările constituţionale efectuate anul trecut în Rusia la iniţiativa lui Putin şi a apropiaţilor săi.

Instalat la putere în 2000, Vladimir Putin a făcut rocadă la Kremlin la sfârşitul celui de-al doilea mandat al său, în 2008, cu premierul de atunci Dmitri Medvedev. După patru ani în postul de premier, el a fost reales preşedinte în 2012 în baza unei revizuiri a Constituţiei care îi permitea două mandate de câte şase ani.

Noua revizuire, posibilă în urma unui referendum desfăşurat în vara lui 2020, resetează mandatele prezidenţiale de la zero. În plus, introduce principii conservatoare susţinute de Putin în scop electoral, precum credinţa în Dumnezeu, căsătoria doar între bărbat şi femeie, educaţia patriotică, dar şi garanţii sociale, cum ar fi indexarea pensiilor.

Opozantul Aleksei Navalnîi, principalul adversar politic al Kremlinului, a calificat referendumul privind modificarea Constituţiei ruse drept o „minciună uriaşă”, iar ONG-ul Golos, specializat în monitorizarea alegerilor, a subliniat că a fost o încălcare „fără precedent” a suveranităţii poporului rus, notează AFP.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite