Putin, prins la mijloc între SUA şi China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anexarea Crimeei ar putea să-l coste scump pe liderul de la Kremlin care n-a luat în calcul mişcările Beijingului. Rusia lui Vladimir Putin a comis o gafă strategică gravă de a călca în picioare acorduri internaţionale fără să se asigure că are şi sprijinul Chinei.

Orice speranţă de atragere acum a Beijingului ca aliat, în atenuarea sancţiunile occidentale, pare sortită eşecului  şi cu ea şansele Kremlinului de a trece fără prea mari pagube pentru  anexarea Crimeei. 

Putin a avut grijă să mulţumească, în discursul său din faţa camerelor reunite ale Parlamentului rus,  Biroului Politic al Chinei pentru presupusul sprijinul său în acest demers, iar ministrul de externe, Serghei Lavrov, susţinut că „ Rusia şi China au opinii convergente cu privire la situaţia din Ucraina“. Dar acesta este o minciună disperată, scrie „The Telegraph“. Şi asta s-a văzut şi în Consiliul de Securitate al ONU, când reprezentantul Beijingului s-a abţinut să voteze alături de Moscova.

Piaţa financiară globală, mai tare ca tancurile

Putin descoperă acum o realitate modernă: piaţa financiară globală se teme mult mai tare de autorităţile de reglementare americane decât de tancurile T90. Fără China, Rusia nu are nicio speranţă să amortizeze şocul sancţiunilor occidentale care, într-o etapă ulterioară, ar putea afecta grav economia Federaţiei.

Nu ştim cu exactitate ce au discutat Barack Obama şi omologul său chinez Xi Jinping la Haga, dar rezultatul a fost că Ben Rhodes, consilier adjunct al lui Obama pe probleme de securitate a declarat apoi că „Rusia nu mai poate conta pe sprijinul unui aliat tradiţional”, notează publicaţia britanică.

China a rupt monopolul rusesc de pe piaţa gazelor naturale din Asia Centrală. Gazul din Turkmenistan curgea către nord la preţuri fixate de Gazprom. Acum curge către est. Preşedintele chinez Xi Jinping a fost personal la inaugurarea conductei de 1800 km lungime care porneşte din cel de-al doilea bazin de gaze naturale al lumii către frontiera chineză. La capacitate maximă, gazoductul va livra echivalentul a jumătate din exporturile Gazprom către Europa. Situaţia nu este deloc diferită în Kazahstan.

Jocul sofisticat al lui Xi Jinping

Potrivit experţilor, China a adoptat o poziţie de mijloc pendulând între Moscova şi Washington, riscantă din cauza unei posibile escaladări a crizei ucrainene, dincolo de graniţele statului european. Deşi există o facţiune în Consiliul Naţional de Securitate al Beijingului care doreşte o aliniere la acţiunile ruseşti în Crimeea, preşedintele Xi Jinping preferă să plaseze China într-un rol mai sofisticat.

„Un rol mai activ al Statelor Unite ar fi oportun pentru eliminarea monopolului rusesc în zonă“, crede secretarul de stat din cadrul Ministerului de Externe şi fost şef al misiunii diplomatice a Chinei în Kazakhstan, Cheng Guoping, citat de „The Telegraph“.

Din punctul de vedere al analistului George Walden, atitudinea chinezilor poate fi justificată prin prisma sincopelor din relaţia sino-rusă de-a lungul istoriei. „Chinezii nu au iertat niciodată Rusia pentru ocuparea estului Siberiei în timpul ţarilor, considerând acea zonă drept teritoriul lor pierdut“, crede Walden. Şi o iau înapoi prin migraţie, asemănător cu modelul practicat de mexicani în Texas şi California.

Populaţia Orientului Îndepărtat al Siberiei a scăzut dramatic de la opt milioane de oameni în urmă cu două decenii, la 6,3 milioane în prezent. Pe calea ferată transiberiană există zeci de localităţi-fantomă. Rusia nu a reuşit să valorifice regiunea ei de est, iar scăderea dramatică a populaţiei a dus la o reorientare a politicilor Moscovei spre zona ei europeană, fostul bastion moscovit. Întrebarea este cât de repede şi cât de paşnic va reuşi noua politică a Rusiei.

South Stream, perspective sumbre

Proiectul South Stream, gazoductul rusesc care ocoleşte Ucraina prin Marea Neagră, întâmpină probleme tot mai mari. Constructorul tronsonului bulgăresc, evaluat la 3,5 miliarde de euro, va fi un consorţiu rus prezidat de Ghenadi Timcenko, care figurează pe lista de sancţiuni a UE. Concernul italian ENI, care participă împreună cu Electricite de France şi Wintershall la proiect, a avertizat că în urma crizei ucrainene perspectivele pentru realizarea gazoductului au devenit foarte sumbre.

Mai multe pe această temă

Serviciile secrete americane sunt în alertă: trupele ruse, pregătite să atace Ucraina

Serviciile secrete americane avertizează în legătură cu pregătirea unui atac al forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei. Potrivit CNN, posibilitatea ca regiunile din sud-estul Ucrainei să fie ocupate în viitorul apropiat a crescut mai mult ca niciodată. Rusia a concentrat masiv trupe la graniţa sa cu Ucraina, dispunând de suficiente forţe pentru un atac.

NATO va consolida prezenţa militară în Europa de Est, măsură luată ca reacţie la criza din Ucraina

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)  va spori prezenţa militară în Europa de Est ca reacţie la operaţiunile Rusiei în Ucraina, au anunţat miercuri seară preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi secretarul general organizaţiei, Anders Fogh Rasmussen, informează AFP.

Cum a reuşit Rusia să inducă în eroare agenţiile de informaţii ale SUA şi să pătrundă pe ascuns în Crimeea

În ciuda sistemului performant de sateliţi, drone şi spioni ai SUA, unelte esenţiale ale agenţiilor de informaţii, oficialii americani au fost luaţi pe nepregătite atunci când peninsula Crimeea a fost invadată de forţele ruse. Responsabilii americani au admis că au subestimat tacticile Moscovei, iar evenimentele care au urmat au demonstrat că strategii ruşi s-au aflat cu un pas înaintea lor.

Planul Chinei de soluţionarea a crizei din Ucraina

Reprezentantul permanent al Chinei la ONU, ambasadorul Liu Jieyi, a prezentat planul în trei puncte de soluţionare a crizei din Ucraina. Beijingul pledează pentru crearea unei structuri internaţionale, care să elaboreze o soluţie politică pentru problema Crimeei, respingerea acţiunilor unilaterale şi asistenţă financiară pentru Ucraina, notează Reuters.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite