Putin, presat de 45 de ţări să ofere răspunsuri în cazul otrăvirii lui Navalnîi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksei Navalnîi în faţa unui tribunal din Moscova FOTO EPA-EFE
Aleksei Navalnîi în faţa unui tribunal din Moscova FOTO EPA-EFE

Un grup de 45 de ţări, printre care SUA, Canada, Marea Britanie şi state membre UE, au cerut marţi în faţa Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) ca Rusia să ofere explicaţii în cazul otrăvirii opozantului Aleksei Navalnîi, transmite AFP.

Rusia are la dispoziţie zece zile pentru a răspunde la întrebările adresate de ţările respective, în conformitate cu regulile OIAC.

Potrivit unor analize efectuate în Germania, Franţa şi Suedia şi confirmate de OIAC, Aleksei Navalnîi, 45 de ani, a fost otrăvit în august anul trecut cu un agent neurotoxic din gama Noviciok. Opozantul rus a intrat în comă în timp ce se întorcea cu un avion de la Tomsk la Moscova, a fost internat de urgenţă la un spital din Omsk, după care a primit îngrijiri şi s-a recuperat în Germania. S-a întors la Moscova la mijlocul lui ianuarie, dar a fost arestat şi condamnat la închisoare sub acuzaţia încălcării unei sentinţe date acum câţiva ani într-un dosar catalogat de criticii Kremlinului ca fiind fabricat în scopuri politice.

În pofida probelor, Kremlinul a negat întotdeauna orice implicare în otrăvirea lui Navalnîi.

Marţi, „45 de state părţi (...) au informat Consiliul Executiv al OIAC că vor pune oficial întrebări Rusiei despre otrăvirea lui Navalnîi în temeiul articolului 9 al Convenţiei”.

„Este esenţial ca Rusia să expună în detaliu măsurile luate pentru a investiga şi a face lumină asupra utilizării unei arme chimice pe teritoriul său”, se arată într-un fragment din declaraţia celor 45 de ţări postat pe Twitter de delegaţia britanică la OIAC.

„SUA şi numeroşi membri ai comunităţii internaţionale cer de mult timp clarificări în legătură cu tentativa de asasinare a lui Navalnîi, de către Rusia, cu o armă chimică, la 20 august 2020”, a subliniat Washingtonul într-un comunicat.

„Având în vedere statutul său de stat parte la Convenţia privind armele chimice, lipsa persistentă de transparenţă şi cooperare a Rusiei în ceea ce priveşte otrăvirea este de deosebit de preocupantă”, a adăugat partea americană.

Semnatarii declaraţii cer Rusiei să prezinte în detaliu măsurile pe care le-a luat după 20 august 2020 ca răspuns la otrăvirea lui Navalnîi. În plus, se declară surprinşi cu Rusia încă nu a primit experţi OIAC pe teritoriul său pentru a ajuta la anchetă.

„În ciuda mai multor solicitări, Rusia nu a oferit până în prezent o explicaţie credibilă despre incident. Nu avem cunoştinţă despre anchete interne în desfăşurare în Rusia”, precizează cei 45 de semnatari.

O anchetă jurnalistică realizată de site-ul specializat Bellingcat şi alte publicaţii internaţionale arată că Navalnîi a fost otrăvit de o echipă specială a FSB, fostul KGB. Opozantul rus, care a obţinut mărturii despre operaţiunea de otrăvire împotriva sa de la un agent FSB care l-a urmărit timp de câţiva ani, este convins că ordinul a fost dat direct de către preşedintele rus Vladimir Putin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite