Putin se pregăteşte să declare Batalionul Azov drept „organizaţie teroristă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luptători din Mariupol retraşi în oţelăria Azovstal FOTO Telegram AZOV - Mariupol
Luptători din Mariupol retraşi în oţelăria Azovstal FOTO Telegram AZOV - Mariupol

Procuratura Generală a Rusiei a cerut Curţii Supreme a ţării să declare Batalionul Azov drept „organizaţie teroristă”, relatează agenţia de presă Interfax, care citează surse apropiate dosarului.

Dosarul va fi examinat în data de 26 mai, cu uşile închise, se arată într-un comunicat de presă al Curţii Supreme a Rusiei.

Anterior, deputatul rus Leonid Sluţki a propus reintroducerea pedepsei cu moartea în Rusia pentru a fi aplicată împotriva luptătorilor din Batalionul Azov.

Aceste solicitări survin în contextul evacuării acestor luptători din combinatul siderurgic Azovstal, din Mariupol.

Kievul aşteaptă un schimb de prizonieri, dar este foarte puţin probabil ca Moscova să dea curs unui astfel de demers.

Potrivit Kievului, 264 de combatanţi ucraineni, dintre care 53 grav răniţi, au fost evacuaţi luni din Azovstal către două localităţi din regiunea Doneţk controlate de separatiştii proruşi.

Eroi pentru Ucraina, aceşti luptători sunt prezentanţi ca răul absolut pentru Rusia. Moscova îi cataloghează drept „nazişti”, deşi doar câţiva dintre aceşti luptători din Batalionul Azov s-au afişat de-a lungul anilor cu însemne susceptibile să indice o astfel de proximitate. Potrivit presei ucrainene şi unor jurnalişti ruşi independenţi, Vladimir Putin nu-i poate ierta pe luptătorii din Azovstal pentru faptul că aceştia i-au respins din Mariupol pe separatiştii proruşi după câteva săptămâni de ocupaţie în 2014.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite