Putin numeşte un alt fost bodyguard în postul de ministru pentru Situaţii de Urgenţă

Putin numeşte un alt fost bodyguard în postul de ministru pentru Situaţii de Urgenţă

Aleksandr Kurenkov (stânga) alături de Vladimir Putin FOTO RBC

Vladimir Putin şi-a promovat un ex-bodyguard în postul de ministru pentru Situaţii de Urgenţă la câteva luni după ce fostul deţinător al acestei funcţii a murit după ce ar fi sărit într-o cascadă, relatează presa internaţională.

Ştiri pe aceeaşi temă

Generalul-maior Aleksandr Kurenkov, în vârstă de 49 de ani, a fost nominalizat marţi de către Vladimir Putin în postul de ministru pentru Situaţii de Urgenţă. Kurenkov este al şaselea fost bodyguard al liderului de la Kremlin numit într-o funcţie guvernamentală de rang înalt.
 
Predecesorul lui Kurenkov este Evgheni Zinicev, de asemenea un fost bodyguard al lui Putin, care a murit după ce ar fi sărit într-o cascadă adâncă de 90 de metri.
 
Supranumit „Omul fără chip”, se ştie foarte puţine lucruri despre trecutul şi formarea lui Kurenkov. Există doar informaţii precum că a lucrat în contraspionajul FSB (fostul KGB) şi în FSO, agenţia responsabilă de paza oficialilor ruşi de rang înalt. 
 
„Putin îl cunoaşte bine personal”, a comentat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, alegerea lui Kurenkov pentru postul de ministru pentru Situaţii de Urgenţă.
 
Criticii spun că Putin este tot mai paranoic şi nu are încredere decât în cei care şi-au dovedit loialitatea păzindu-i viaţa.
 
Oficial, Zinicev, care era „pregătit ca posibil succesor” al lui Putin, a murit în septembrie anul trecut încercând „să salveze un bărbat” în cascada Kitabo-Oron, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.
 
Zinicev, care deţinea gradul de general, se bucurase de o ascensiune spectaculoasă sub conducerea lui Putin. Ocupase deja funcţia de adjunct al directorului FSB şi fusese comandant secund la Ministerul Apărării. În momentul producerii decesului său, era văzut ca un potenţial viitor membru al Consiliului de Securitate al Rusiei.
 
Putin s-a afişat destul de afectat la înmormântarea fostului său bodyguard, numind moartea sa drept o „pierdere personală de neînlocuit”. Evgheni Zinicev a fost decorat post-mortem cu titlul de „Erou al Rusiei”.
 
Evgheni Zinicev (stânga) într-o şedinţă cu Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
 
Administratorul canalului de Telegram General SVR, profesorul Valeri Solovei, crede că Zinicev nu a murit încercând să salveze un om, ci a fost ucis.
 
„Nu a murit singur, alţi câţiva oameni au murit împreună cu el”, susţine General SVR.
 
Bărbatul pe care a încercat să-l „salveze”, cameramanul Aleksandr Melnik, în vârstă de 63 de ani, a murit şi el.
 
Noul nominalizat la postul de ministru pentru Situaţii de Urgenţă, Alesandr Kurenkov, „a lucrat ca adjutant principal al lui Putin”, a declarat o sursă pentru portalul RBC. Ulterior, a activat ca adjunct al directorului Gărzii Naţionale a Rusiei, care îi răspunde direct lui Putin.
 
Nominalizarea sa urmează să fie aprobată de Parlamentul rus, dominat de Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin.
 
Postul de ministru pentru Situaţii de Urgenţă este considerat a fi unul de profil înalt în Rusia. Actualul ministru al Apărării, Serghei Şoigu, şi-a făcut un nume activând iniţial în guvern ca deţinător al acestui post.
 
Nu este clar dacă Putin îl consideră pe Kurenkov drept un posibil succesor.
 
Însă Putin a promovat mai mulţi foşti bodyguarzi în funcţii de stat.
 
Aleksei Diumin, în vârstă de 49 de ani, este guvernator al regiunii Tula.
 
Dmitri Mironov, în vârstă de 53 de ani, este acum asistent al lui Putin după ce a activat o perioadă ca guvernator al regiunii Iaroslavl.
 
Serghei Morozov, în vârstă de 49 de ani, a fost guvernator al regiunii Astrahan, dar s-a întors între timp în serviciile secrete cu gradul de general-maior.
 
Generalul Viktor Zolotov, în vârstă de 68 de ani, este şeful Gărzii Naţionale. Înainte de a-l servi pe Putin, a lucrat pentru primul preşedinte al Rusiei post-sovietice, Boris Elţîn.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările