Putin în miez de noapte ne aduce aminte de Reagan

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Putin a dat o declaraţie în miez de noapte (1.30, ora Moscovei) ?!?? De ce la ora asta? Pentru cine? Ideea: o să colaborăm, o să fim parteneri de încredere, nu aruncaţi vina pe noi etc. Nimic explicaţii, nimic tehnic.

Practic, se merge pe acelaşi scenariu: nu răscolim rahatul, pentru că ne murdărim cu toţii şi se termină prost pentru toată lumea (adică marile puteri). Să vedem cum vor reacţiona ceilalţi implicaţi în poveste: SUA & UE.

Dacă ne uităm la istoria recentă a acestui tip de catastrofe, ce vedem?  Cum s-a rezolvat „accidentul” din ’83, cel cu doborîrea avionului sud-coreean KAL 007 de către URSS, dar cu Airbusul A300 din 1988, dat jos de SUA, dar cu Tupolev-154 din 2001, doborît de Ucraina? A răspuns cineva? Nimeni. Bun: URSS era stat totalitar, Ucraina – stat postcomunist neserios. Ştim povestea. Dar cum au acţionat SUA, campiona democraţiei liberale? Vă mai amintiţi?

Guvernul Reagan a constatat moartea a 290 de pasageri aflaţi la bord (66 erau copii), a spus că este o eroare: militarii au crezut că sînt atacaţi. A dat sume compensatorii familiilor, iar vinovaţii au fost decoraţi. Care a fost ultimul cuvînt al guvernului SUA? Citez: „I will never apologize for the United States of America, ever. I don’t care what the facts are” (Nu îmi voi cere scuze niciodată pentru SUA. Nu-mi pasă care sunt faptele). - Vice President George H. W. Bush, Newsweek, August 15, 1988.

Aşa fac marile puteri: cinic, fără scrupule, pînă la capăt. Aşa gîndesc Imperiile sau fostele Imperii. Rusia însă, spre deosebire de  SUA, are astăzi o marjă de manevră mult mai mică, o economie mult-mult mai slabă şi un context internaţional defavorabil. De aceea, Putin e nevoit să fie mai subtil în cinismul său. Chiar dacă bumerangul pare a se întoarce şi ameninţă să-l lovească dur, ceva îmi spune că liderii lumii (SUA, Germania, Anglia şi Rusia) vor cădea la o înţelegere, aşa cum au făcut-o de atâtea ori, pentru că interesul economic este mult peste orice declaraţii şi discuţii despre „valorile” de pe ambalajul politic.

Probabil îi vor scoate „ţapi ispăşitori” pe cîţiva lideri separatişti, care de ceva vreme îl deranjează şi pe Putin, iar gunoiul comun îl vor arunca sub preş. Cu Ucraina, care e total în derivă, nimeni nu ştie ce se va întîmpla şi cine va semna nota de plată. Iar victimile teribilei tragedii vor fi, ca de obicei, sacrificate pentru „idealuri înalte”. Sper să greşesc.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite