Putin îşi pregăteşte imunitatea pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin la Kremlin FOTO EPA/EFE
Vladimir Putin la Kremlin FOTO EPA/EFE

Preşedinţii ruşi ar putea beneficia de imunitate după încheierea mandatului faţă de punerea sub acuzare penală, a anunţat marţi parlamentarul rus Pavel Kraşenikov.

Propunerea, făcută de un grup parlamentar, survine după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, la jumătatea lui ianuarie, o reformă majoră a sistemului politic din Rusia.

Această iniţiativă a lui Putin, care a fost urmată de demisia premierului Dmitri Medvedev, este văzută drept o modalitate a sa de a-şi consolida puterea după ce îşi va încheia actualul mandat de preşedinte, în 2024, al patrulea şi ultimul permis de Constituţia Rusă.

„Preşedintele Rusiei, după ce îşi încheie mandatul, are imunitate. Avem această propunere de reformă“, a spus Kraşenikov într-o reuniune a grupului de lucru parlamentar pe care îl coprezidează, potrivit agenţiei de presă RIA, preluată de Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să facă declaraţii pe seama acestei propuneri.

O altă propunere avută în vedere de către parlamentari este schimbarea fişei postului lui Putin din şef al statului în conducător suprem.

Într-un vot în primă lectură organizat în ianuarie, Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a susţinut iniţiativa de modificare a Constituţiei propusă de Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a declarat că iniţiativa sa va fi supusă unui referendum naţional, dar nu a menţionat o dată anume pentru desfăşurarea acestei consultări populare, notează Reuters.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite