Putin îşi face palate din banii de la Sănătate

Putin îşi face palate din banii de
la Sănătate

Vladimir Putin

O anchetă Reuters arată cum s-au sifonat fondurile unui program de modernizare a spitalelor, către construcţia unei vile somptuoase pe malul Mării Negre, numită „Palatul lui Putin“.

Ştiri pe aceeaşi temă

O reşedinţă de vacanţă luxoasă situată pe coasta Mării Negre, construită aparent pentru liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a fost finanţată parţial din banii contribuabililor ruşi, printr-o schemă uriaşă de evaziune fiscală, dezvăluie o investigaţie a jurnaliştilor Reuters. Fondurile erau alocate pentru proiectul de 1 miliard de dolari iniţiat de Putin, în scopul modernizării sistemului de sănătate din Federaţia Rusă, prin dotarea spitalelor cu aparatură de ultimă generaţie.

Potrivit investigaţiei, doi dintre apropiaţii preşedintelui rus, Nikolai Şamalov şi Dmitri Gorelov, au fost arhitecţii manevrelor ilegale, profitând de pe urma unor contracte cu statul rus, în valoare de 200 milioane dolari. Cei doi deţineau o companie care livra aparatură medicală spitalelor incluse în proiectul lui Putin, la preţuri supraevaluate.

Ramificaţii în Marea Britanie şi Liechtenstein

Şamalov şi Gorelov trimiteau apoi o parte din profituri în conturile unor bănci elveţiene, arată documentele bancare cercetate de jurnaliştii Reuters. Din aceste conturi, banii au fost tranferaţi într-un cont din Liechtenstein care era legat direct de contrucţia unei proprietăţi luxoase de vacanţă la Marea Neagră, cunoscută sub numele de „Palatul lui Putin“.

Serghei Kolesnikov, un fost partner de afaceri cu Şamalov şi Gorelov, declara în 2010 că proprietarea era construită pentru Putin, afirmând că a fost implicat personal în această afacere. Kremlinul a negat acuzaţiile, afirmând că Putin, premier la acea vreme, nu are nicio legătură cu reşedinţa.  

Afacerea demonstrează modul în care se cheltuie banii statului rus, au afirmat investigatorii, după ce au studiat zeci de documente vamale şi arhive bancare. Megaproiectul din sistemul de sănătate a fost anunţat de Putin în 2005, fiind prevăzute cheltuieli de 1 miliard de dolari. Şamalov şi Gorelov au devenit imediat intermediari, folosind o companie fondată de ei în Marea Britanie, numită Greathill, prin care cumpărau aparatură medicală de ultimă generaţie de la producătorul german, Siemens AG. Ulterior, vindeau echipamentele medicale la un preţ mult mai mare companiilor medicale de stat din Rusia, făcând un profit considerabil.

Zeci de milioane trimise într-un cont elveţian

Şamalov, unul dintre foştii directori de vânzări ai Siemens în Rusia, nu a dorit să comenteze informaţiile. Compania Siemens a declarat prin purtătorul său de cuvânt că nu ştia de legătura dintre Şamalov şi Greathill. De cealaltă parte, Gorelov a declarat că importurile au fost realizate într-un mod transparent, iar Greathill a vândut echipamentele medicale la preţurile aprobate de experţii statului rus.

Documentele bancare demonstrează că prin Greathill s-au plătit 56 milioane de dolari în conturi din Elveţia după 2006, când Rusia a început să implementeze programul din sistemul de sănătate al lui Putin. Acele conturi erau controlate de o companie numită Lanaval.

Lanaval a trimis aproximativ 48 milioane de dolari într-un cont din Liechtenstein, controlat de Medea Investment, o companie înregistrată în Washington DC. Medea Investment este controlată de un arhitect italian pe nume Lanfranco Cirillo, care a conceput planurile pentru reşedinţa de pe coasta Mării Negre.

Kremlinul nu răspunde

Într-o declaraţie făcută de avocatul său, Cirillo a declarat că a fost numit ca arhitect la proiectul casei de vacanţă datorită experienţei şi abilităţilor lui profesionale. A refuzat însă să răspundă la întrebările legate de finanţarea proprietăţii de la Marea Neagră şi cum se realizau plăţile către Medea.

Un purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin nu a răspuns la niciuna dintre întrebările legate de acuzaţiile lui Kolesnikov şi investigaţiile făcute de Reuters, deşi Kremlinul anunţase anterior că Serghei Kolesnikov este un om frustrat, care a părăsit Rusia din cauza unor probleme în afaceri. Kolesnikov se află în Statele Unite.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările