Putin începe să admită că nu ţine noul coronavirus sub control şi amână referendumul. Organizarea paradei de 9 mai, sub semnul întrebării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Vladimir Putin îşi schimbă brusc discursul şi începe să recunoască ceea ce spun medicii ruşi în anonimitate, şi anume că situaţia este gravă în Rusia din cauza noului coronavirus. Liderul de la Kremlin a anunţat amânarea referendumului prin care intenţioneză să devină preşedinte pe viaţă.

Într-un mesaj adresat ruşilor pe fondul pandemiei Covid-19, Putin s-a pronunţat pentru amânarea referendumului de modificare a Constituţiei Ruse, prevăzut iniţial să aibă loc la 22 aprilie.

El mai anunţă o săptămână fără muncă, dar plătită în perioada 30 martie - 5 aprilie. Şi le recomandă ruşilor să stea în casă.

Potrivit liderului de la Kremlin, Rusia este în faţa unei ameninţări de care nu se poate izola ţinând cont de poziţia geografică.

Preşedintele rus îşi modifică discursul în legătură cu noul coronavirus, recunoscând că situaţia nu este pe atât de bună pe cât o prezenta până acum.

„Totul este sub control”, dădea asigurări până marţi Putin, când, într-o anticipare a schimbării discursului, s-a îmbrăcat într-un echipament de protecţie şi a vizitat un spital de bolnavi de covid-19 din apropierea Moscovei.

Capitala Rusiei a înregistrat miercuri o creştere semnificativă a cazurilor de contaminare cu noul coronavirus, fiind înregistrate peste o sută de persoane. Iar primarul Serghei Sobianin, coordonatorul celulei de criză, a admis că nu are „o imagine clară” a amplorii contaminării în ţară.

Mai mulţi medici din Rusia afirmă de câteva săptămâni încoace că situaţia de fapt nu este sub control, semnalând o creştere bruscă a pacienţilor diagnosticaţi cu pneumonie.

Oficial, Rusia are 658 de cazuri de coronavirus. Potrivit ultimelor date anunţate de autorităţile ruse, noul coronavirus, care a apărut în decembrie în China, este prezent în 55 de regiuni ale Rusiei şi s-a soldat cu 29 de morţi până acum. Ori autorităţile ruse au încercat acum o săptămână să muşamalizeze cauza decesului unei moscovite de 79 de ani atinsă de noul coronavirus, punând-o pe seama unui cheag de sânge.

Putin susţine în mod tradiţional un singur discurs televizat pe an, la 31 decembrie, pentru a face urări.

Ultimul discurs de acest fel susţinut de liderul de la Kremlin a avut loc în vara lui 2018 şi viza o reformă extrem de criticată a sistemului pensionării, care pus la încercare populaţia rusă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut, la rândul său, pentru prima oară, miercuri, că se pune problema anulării paradei militare din 9 mai, prin care Putin intenţionează să marcheze cu mare pompă împlinirea a 75 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste.

 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite