Putin dislocă avioane de luptă - la graniţa Uniunii Europene

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După cum a declarat generalul Viktor Bondarev, comandantul Forţelor Aeriene ale Federaţiei Ruse, va fi o premieră, în perioada post-sovietică, amplasarea, în câteva luni, a unei baze aeriene ruse în Belarus, la Lida, aproape de frontiera cu Polonia şi Lituania, state membre ale NATO. Escadrilele de luptă, compuse din avioane de vânătoare Su-27SM3, vor asigura cerul senin al ţării gazdă şi vor fi în primul eşalon strategic al apărării Rusiei.

Pe 26 iunie a avut loc, la Kremlin, recepţia organizată în cinstea absolvenţilor academiilor militare. Au participat cei cu rezultate excepţionale. Cu acest prilej a rostit o alocuţiune preşedintele Federaţiei Rusiei, Vladimir Putin.

El a remarcat rolul forţelor armate şi al ofiţerilor, în istoria Rusiei, care “au continuat tradiţiile victorioase ale tuturor generaţiilor care au apărat ţara noastră.” Tradiţiile menţionate fiind, în opinia liderului de la Kremlin, şi sursa puterii morale a militarilor ruşi.

De altfel, programul de dezvoltare a Forţelor Armate ale Rusiei, include şi decizia simbolică de a restabili nume de unităţi special remarcate în armatele ruseşti şi sovietice. Dovadă limpede a revigorării ambiţiilor imperiale.

Ofiţerii din Rusia – a afirmat Putin – s-au distins întotdeauna ”prin caracterul lor nobil şi respectul pentru soldaţi.” Enunţ ce ţine de un idealism lesne de înţeles.

Partea interesantă abia acum vine, ca şi cum ar fi fost copiată – o să vă convingeţi de asta – dintr-un discurs al unui preşedinte american.

De ce? Iată ce a declarat şeful statului rus: “Misiunea dumneavoastră vine într-un moment dificil, de mare responsabilitate. Din păcate, nu sunt mai puţine ameninţări de securitate în lume, şi există o mulţime de sarcini noi, în faţa noastră. Trebuie să fim în măsură să răspundem, în mod adecvat, la orice ameninţare potenţială şi să apărăm interesele noastre naţionale, în orice colţ al lumii”.

Fraze tipice discursurilor prezidenţiale americane, cu diferenţa că au fost rostite la Kremlin.

Au urmat enunţuri de îmbărbătare, precum precizarea că nu vor fi economisite fonduri care să afecteze consolidarea forţelor armate şi creşterea rolului militarilor.

Putin explică motivul: “Ştim cu toţii că o armată puternică este esenţială pentru o Rusie puternică şi suverană.”

Lucru valabil şi în cazul României.

Absolvenţii academiilor militare vor ocupa funcţii noi, într-un moment în care unităţile armatei ruse se află într-un proces de redotare cu echipament şi tehnică de luptă moderne, dar şi de reorganizare, la nivel tactic, a trupelor.

Aceste misiuni complexe impun un efort adecvat, pe care preşedintele Rusiei crede că îl vor face absolvenţii menţionaţi, motiv pentru care, apoteotic, le-a spus: “Mă bazez pe voi.”

Unii dintre ofiţerii prezenţi la recepţie vor fi încadraţi în instituţiile menite să aplice legea, inclusiv în serviciile de securitate. În viziunea lui Putin, ei vor fi responsabili pentru zone foarte dificile de securitate ale Rusiei, inclusiv în domenii precum lupta împotriva terorismului şi extremismului, protejarea eficientă a populaţiei de criminalitate şi corupţie, şi menţinerea ordinii publice.

Acest lucru va necesita - a afirmat şeful statului rus - profesionalism, hotărâre, şi capacitatea de a efectua misiuni chiar şi în cele mai dificile situaţii.

Preşedintele Federaţiei Ruse i-a asigurat pe absolvenţi că autorităţile statului vor continua să facă tot posibilul pentru a le oferi condiţii decente pentru munca lor şi pentru vieţile familiilor proprii. Scopul fiind de a oferi militarilor ruşi cel mai înalt nivel de garanţii sociale, la fel cum primesc şi militarii din alte ţări. A se citi Statele Unite ale Americii.

Reforma salarizării funcţionarilor a fost finalizată în Rusia. Salariile au crescut substanţial în ministerele de forţă.

Pensiile militare au crescut, de asemenea considerabil şi vor fi indexate în funcţie de inflaţie.

Vor fi luate măsuri concrete pentru: îmbunătăţirea furnizării de asistenţă medicală, construirea unei reţele de garnizoane militare moderne, cu toate infrastructurile sociale necesare, şi crearea de locuri de muncă, pentru membrii familiilor de militari.

În traducere liberă, asta fiind varianta rusă, la sistemul existent peste Ocean, sub forma bazelor militare, care asigură antrenamentele necesare militarilor diferitelor categorii de forţe armate şi traiul modern al membrilor de familii, cu locuri de muncă în facilităţile militare şi serviciile adiacente.

Ofiţerii care au fost pe lista de aşteptare pentru locuinţe permanente la 1 ianuarie 2012 – practică moştenită din epoca sovietică - vor primi repartiţiile şi se vor putea muta în apartamente până în anul 2014. Ulterior, speră Putin, vor fi oferite locuinţe în conformitate cu un program regulat, fără liste de aşteptare lungi.

Un sistem de credit ipotecar, pentru locuinţele destinate militarilor, a fost deja lansat. Vor continua, de asemenea, eforturile pentru a fi dezvoltat stocul de locuinţe de serviciu. La ei, nu la noi.

Şeful statului rus a mai afirmat că este sigur că ofiţerii vor executa, oricând, misiuni pentru a proteja suveranitatea şi securitatea ţării lor. Ceea ce ţine de raţiunea existenţei forţelor armate.

Ce toast a propus, la final, Vladimir Putin? Unul pentru continuarea tradiţiilor corpului ofiţeresc al armatei ruse: “Pentru forţele noastre armate glorioase şi o mare Rusia! Ura!”

Rusia mare implicând şi:

1. anunţul făcut săptămâna trecută privind instalarea unei baze aeriene ruse pe teritoriul Belarus, în apropierea frontierei acestui stat cu Polonia;

2. construirea unui supertanc, care, în opinia lui Iuri Borisov, viceministrul rus al apărării “ va domina toate modelele existente astăzi, precum şi pe cele despre care noi ştim că urmează să le realizeze armatele moderne ale lumii”;

3. realizarea unei părţi a programului de reînarmare, în valoare de 3 miliarde de dolari, în anul 2016;

4. creşterea exporturilor de arme şi tehnică de luptă, cu 15%, ritm considerat a fi necesar de menţinut şi în anii următori, acum aproape 9.000 de elicoptere ruseşti fiind exploatate în peste 100 de ţări.

Iată calea, sigură, spre al patrulea mandat prezidenţial, curat nedemocratic, dar autoritar, al lui Vladimir Putin. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite