Putin, prins între demiterea guvernului şi relaţia sa apropiată cu Medvedev. Tandemul conducător al Rusiei este în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin trebuie să ia o decizie importantă în ceea ce-l priveşte pe conducătorul Guvernului rus, Dmitri Medvedev, opinia publică fiind din ce mai nemulţumită de condiţiile economice din ţară şi de oficialii care nu sunt la curent cu problemele cotidiene ale populaţiei.

Un sondaj de opinie publicat luna trecută de Levada Center, o companie independentă de cercetare de piaţă, cu sediul la Moscova, a indicat pentru prima dată că majoritatea ruşilor şi-ar dori ca Guvernul lui Medvedev să fie demis imediat, scrie Politico. 

Putin, între ciocan şi nicovală

Preşedintele rus are de ales: Se supune opiniei publice şi îl dă afara pe Medvedev, care a avut deseori rolul de ţap ispăşitor pentru problemele sociale şi economice ale Rusiei sau lasă guvernul să meargă în continuare clătinat, riscând o lovitură pentru propriul procent din sondaje. Popularitatea lui Vladimir Putin a scăzut, anul trecut, de la 80 la sută la 66 la sută, în timp ce procentul său de încredere (care se măsoară separat) a ajuns la doar 33 la sută, potrivit Vtsiom, o companie naţională de cercetare.

Nivelurile popularităţii lui Putin „vor creşte vertiginos” dacă îl va elibera din funcţie pe prim-ministru, spune Abbas Gallyamov, care se ocupa cu scrierea discursurilor la Kremlin şi care acum este consultant politic. „Oamenii vor căpăta încredere că situaţia poate fi rezolvată.”

Însă preşedintele rus va trebui să-şi programeze exact mişcarea, a subliniat Gallyamov. „Acest instrument poate fi folosit o singură dată.”

Un fan al muzicii rock şi un pasionat de tehnologie, Medvedev (53 de ani) a fost privit în trecut, atât de liberalii ruşi, cât şi de liderii occidentali, ca o contragreutate la autoritarismul lui Putin.

În 2009, Medvedev şi-a inventat propriul slogan, mai mult sau mai puţin inspirat: „Libertatea este mai bună decât lipsa de libertate.” Însă retorica sa despre „modernizare” şi despre valori democratice s-a dovedit a fi goală de conţinut. Astăzi, Medvedev este mai degrabă cunoscut pentru un comentariu făcut în 2016, când a transmis unui grup de bătrâni care se plângeau de pensiile lor mici: „Nu sunt bani, dar rezistaţi! Sănătate!”

Analiştii au descris aranjamentul său cu Putin, legat de împărţirea puterii, ca „tandemul conducător” al Rusiei. Medvedev, care conduce guvernul din 2012, a ţinut scaunul prezidenţial cald pentru Putin, între 2008 şi 2012, pentru a-i permite să ocolească limitele constituţionale privind mandatele consecutive. (În timpul în care Medvedev era preşedinte, Putin deţinea funcţia de prim-ministru.)

În prezent, din ce în ce mai mulţi cetăţeni ruşi par să creadă că a sosit vremea ca Medvedev să plece. 

Sondajul centrului de cercetare Levada a arătat că 53 la sută dintre respondenţi (cu 20 de procente mai mulţi faţă de 2016) îşi doresc ca Medvedev să plece din funcţie, invocând incapacitatea premierului de a rezolva problemele inflaţiei şi veniturilor în scădere. 40 la sută dintre participanţii la sondaj au spus că Medvedev şi cabinetul său ar trebui să rămână la putere, iar 8 la sută sunt indecişi.

„Dacă ar exista o propunere ca un alt guvern să fie posibil, unul care chiar ar conduce la schimbări adevărate, atunci procentele celor care ar susţine plecarea (n.r. guvernului actual) ar fi mai mari,” a declarat Marina Krasilnikova, cercetătoare la Levada, pentru publicaţia Vedomosti.

Impopularitatea Guvernului Medvedev nu ar trebui să fie o surpriză. Nemulţumirea privind executivul este în creştere încă din iunie, când Moscova a introdus o lege extrem de criticată, de a creşte vârsta de pensionare cu cinci ani, de la 55 la 60 de ani pentru femei şi de la 60 la 65 de ani pentru bărbaţi. Aproximativ 90 la sută dintre cetăţenii ruşi s-au declarat împotriva legii, care a fost aprobată de Putin în octombrie.

Imagine indisponibilă

Deşi oficiali guvernamentali au susţinut că noua lege aliniază vârstele de pensionare la normele europene, criticii au spus că speranţa mai scăzută de viaţă din Rusia presupune că milioane de oameni, în special bărbaţi, nu vor apuca să-şi primească pensiile. Speranţa de viaţă a bărbaţilor ruşi este de 66 de ani, în timp speranţa medie de viaţă a femeilor este de 77 de ani, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Ministrul de Finanţe Anton Siluanov a recunoscut, săptămâna trecută, că a fost luat prin surprindere de amploarea furiei publice în ceea ce priveşte creşterea vârstei de pensionare.

Economia Rusiei, în suferinţă

Potrivit statisticilor administrative, puţin peste 13 la sută din populaţia ţării (în jur de 20 de milioane de oameni), trăieşte sub limita sărăciei, cu un venit de doar 149 de euro pe lună. Însă aceste cifre nu reflectă adevărata scară a sărăciei, care ar afecta de fapt în jur de 25 la sută din populaţie, potrivit Academiei Prezidenţiale Ruse de Economie Naţională şi Administraţie Publică.

În 2008, după ce Medvedev a câştigat alegerile prezidenţiale, Ministerul Dezvoltării Economice şi Comerţului a preconizat că până în 2020, o clasă de mijloc înfloritoare va reprezenta jumătate din populaţie şi salariile medii lunare vor fi de 2.700 de dolari. Anul trecut, salariile medii erau sub 650 de dolari, în timp ce numărul ruşilor care consideră că fac parte din clasa de mijloc scade vertiginos. 

Furia cetăţenilor a fost alimentată şi de o serie de comentarii neinspirate ale oficialilor.

„Guvernul nu vă datorează nimic. Părinţii voştri, care v-au avut, vă datorează. Guvernul nu le-a cerut să vă aibă,” a declarat în noiembrie Olga Glatskikh, un oficial responsabil cu probleme privind tineretul, din regiunea Uralilor.

Comentariile au urmat declaraţiei ministrului Muncii şi Migraţiei din regiunea Saratov, care spunea că pensionarii ar trebui să poată trăi cu 3.500 de ruble (46 de euro) pe lună. 

Andrei Kolesnikov, analist politic la Carnegie Moscow Center, a sugerat că nemulţumirea legată de guvern semnalată de Centrul Levada este, de fapt, un indicativ al unei dezamăgiri mai ample în privinţa sistemului politic al lui Putin. Mulţi oameni sunt „neutri sau indiferenţi” faţă de Medvedev, al cărui profil public este din ce în ce mai şters.

Nu există însă semne că vor avea loc proteste antiguvernamentale majore în perioada următoare. 

Reforma privind vârsta de pensionare de anul trecut a fost extrem de nepopulară şi în ciuda acestui fapt, s-au strâns în stradă ca să protesteze cel mult câteva zeci de mii de oameni, subliniază Politico.

Analistul politic Tatiana Stanovaya a spus că, în cele din urmă, decizia lui Putin privind demiterea guvernului va fi mai degrabă influenţată de relaţiile personale, decât de opinia publicului.

Putin si Medvedev FOTO AFP

FOTO AFP

Cei doi au un trecut bogat. Prima dată s-au întâlnit la Leningrad-acum Sankt Petersburg-la începutul anilor ’90, când Putin era şeful Comitetului pentru Relaţii Externe al oraşului. Ulterior, Medvedev a condus prima campanie electorală a lui Putin, ajutându-l să câştige preşedinţia în 2000.

„El este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Putin şi există o înţelegere politică între ei, care-l ţine pe Medvedev în poziţia de al doilea cel mai puternic om din Rusia. Acest lucru nu are în niciun fel legătură cu procentele, responsabilitatea sau cu atitudinile societăţii faţă de autorităţi,” a spus Stanovaya.

„Tandemul este încă în forţă, doar că într-o formă mai slăbită.”

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite