Putin, decis să-şi curme criticii: Liubov Sobol, o apropiată a opozantului Aleksei Navalnîi, a fost dată în urmărire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liubov Sobol FOTO EPA-EFE
Liubov Sobol FOTO EPA-EFE

Liubov Sobol, o apropiată a lui Aleksei Navalnîi, principalul adversar politic al lui Vladimir Putin, a fost dată în urmărire, un nou exemplu al represiunii care vizează de luni de zile opoziţia din Rusia, relatează AFP.

Liubov Sobol, în vârstă de 34 de ani, este căutată în legătură cu un dosar penal deschis pe numele ei, după cum arată o notă publicată miercuri seara pe site-ul Ministerului rus de Interne.

Nota respectivă nu precizează ce fapte îi sunt incriminate acestei contestatare a preşedintelui rus Vladimir Putin.

Avocată şi figură în ascensiune a opoziţiei ruse, Liubov Sobol a participat în ultimii ani la numeroase acţiuni şi manifestaţii organizate de opozantul Aleksei Navalnîi, încarcerat în ianuarie la nici cinci luni după ce a fost otrăvit cu un agent neurochimic de tip Noviciok.

În urma încarcerării lui Navalnîi, regimul Putin s-a dedat unei ample campanii de reprimare a aliaţilor şi organizaţiilor acestuia, pe cele din urmă declarându-le drept „extremiste” şi interzicându-le în Rusia. Prin urmare, tabăra lui Navalnîi a fost eliminată din alegerile legislative desfăşurate în septembrie.

La fel ca alţi opozanţi, Liubov Sobol a plecat din Rusia de teama de a nu fi încarcerată.

Alţi doi „locotenenţi” ai lui Navalnîi, Leonid Volkov şi Ivan Jdanov, se află, de asemenea, pe lista persoanelor căutate în legătură cu dosare penale.

Aleksei Navalnîi, 45 de ani, este laureatul din 2021 al Premiului Saharov, acordat de Parlamentul European în semn de omagiu pentru libertatea de gândire. Opozantul rus a fost recompensat pentru  eforturile sale de a lupta împotriva modului discreţionar de a guverna al lui Putin.

Printre precedenţii câştigători ai Premiului Saharov, în valoare de 50.000 de euro, se află preşedintele sud-african Nelson Mandela, opoziţia democratică din Venezuela şi activista pentru educaţie din Pakistan Malala Yousafzai.

Anul acesta jurnalistul rus Dmitri Muratov, unul din fondatorii şi redactor-şef al cotidianului Novaia Gazeta, care apără libertatea de exprimare în Rusia în condiţii din ce în ce mai dificile, a primit Nobelul pentru pace împreună cu Maria Ressa, o jurnalistă din Filipine.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite