Putin a decis: ONG-urile finanțate din străinătate sunt „agenți străini”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat o lege care clasifică drept „agenți străini” toate organizațiile nonguvernamentale ce primesc finanțare din străinătate. 

Începând de acum, ONG-urile care vor primi fonduri din străinătate vor fi considerate „agenți străini” în Rusia, fiind obligate să se înregistreze ca atare. Dacă nu-și declară „legăturile cu străinătatea”, organizațiile riscă amenzi de până la 300.000 de ruble (aproape 9.000 de euro), iar liderii lor – până la patru ani de închisoare.

Acestea sunt modificările privind statutul ONG-urilor din Rusia, stabilite printr-o lege controversată, promulgată de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, informează AFP.

Legea, aprobată de Duma de Stat pe 13 iulie şi de Consiliul Federaţiei pe 18 iulie, prevede înregistrarea separată a organizaţiilor care beneficiază de finanţare din străinătate şi sunt implicate în „activităţi politice" în Rusia.

Controversata lege este contestată de organizaţiile pentru drepturile omului şi de activiştii pentru drepturi civice.

Analiștii politici consideră că decizia lui Putin de a promulga legea este un răspuns clar la criticile aduse de observatorii ONG-urilor care au supervizat alegerile parlamentare din decembrie 2011 și pe cele prezidențiale din martie 2012.

Vladimir Putin și-a manifestat deschis aversiunea față de aceste organizații care primesc bani de peste hotarele ruse, numind reprezentanții ONG-urilor „Iuda”.

Cotidianul financiar „Vedomosti” a publicat, vineri, un comentariu acid la adresa noii legi, descrisă ca fiind cel puțin „represivă”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite