Putin a decis data organizării plebiscitului prin care vrea să devină preşedinte pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni că referendumul privind modificarea Constituţiei, prin care vizează alte două mandate la Kremlin, va avea loc la 1 iulie.

„Vom organiza votul naţional rus asupra adoptării revizuirii Constituţiei la 1 iulie 2020. Această dată este perfectă”, a declarat Putin după o reuniune prin videoconferinţă pe tema acestui programat iniţial pentru sfârşitul lui aprilie şi amânat din cauza pandemiei de coronavirus.

Vladimir Putin se află la putere de aproape 21 de ani, fie ca prim-ministru, fie ca preşedinte. El este cel mai longeviv lider de la Kremlin după Stalin, a cărui moştenire pătată de sânge o apără insistent în ultimii ani.

Dacă va fi aprobat, referendumul îi va permite lui Putin să candideze din 2024 la alte două mandate prezidenţiale de câte şase ani. În vârstă de 67 de ani, Vladimir Putin este la al patrulea mandat prezidenţial.

Liderul de la Kremlin face acest anunţ în timp ce se confruntă cu o scădere a popularităţii. Potrivit unui sondaj recent al Centrului Levada, popularitatea sa a atins un nivel minim în mai, fiind considerat un politician de încredere doar de către un sfert din ruşi. Este vorba de o scădere cu 25% în raport cu luna mai a anului 2017.

„Jumătate dintre ruşi fie nu mai cred în nimeni, fie nu ştiu în cine să mai creadă”, notează Levada.

Într-un sondaj separat, Centrul Levada constată că 28% dintre ruşi ar participa la creştere, o creştere cu 4% faţă de luna februarie.

Vladimir Putin este contestat pentru felul în care a gestionat criza de coronavirus. După ce a impus tăcerea, preşedintele rus a recunoscut că situaţia este gravă, s-a autoizolat în vila sa din apropiere de Moscova, a decis sporirea controlului asupra informaţiilor şi a lăsat criza în sarcina guvernatorilor.

Rusia a început o ieşire treptată din izolare, în pofida numărului mare de cazuri de contaminare înregistrate zilnic. Oficial, Rusia este a treia cea mai afectată ţară din lume de noul coronavirus, anunţând până acum 414.878 de cazuri de infectare (9.035 în ultimele 24 de ore), dintre care 4.855 fatale (162 în ultimele 24 de ore). Un bilanţ subestimat, mai ales în cazul deceselor, potrivit criticilor. De fapt, autorităţile sanitare ruse au recunoscut că nu consideră noul coronavirus drept cauză a morţii la pacienţii infectaţi care mor având boli cronice, procedând astfel în contradicţie cu toate celelalte ţări.

Data referendumului a fost stabilită la o săptămână distanţă de parada de la Moscova, prin care liderul de la Kremlin vrea să marcheze 75 de ani de la înfrângerea Uniunii Sovietice. Este un eveniment care i-ar permite totodată să mai puncteze la capitolul imagine. Prevăzută iniţial pentru 9 mai, parada a fost amânată de asemenea din cauza noului coronavirus.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite