Putin şi cel de-al III-lea Imperiu Rus

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
captura

Dacă Putin vorbeşte foarte serios despre statele din defuncta URSS ca fiind, toate, parte din Rusia istorică, aparţinând în mod firesc de fiinţa naţională a Maicii Rusia pravoslavnice şi anti-occidentale, atunci ne întoarce pe toţi, fără ezitare şi fără vreun dubiu posibil, în perioada zbuciumată care, ideologic, anunţa programatic începerea conflagraţiei mondiale.

Astea nu mai sunt simple vorbe, nici măcar declaraţii de intenţii, ci sunt parte a unei ambiţii de revanşă geo-politică, extrem de dură, extrem de serioasă şi care, iată, din ce în ce mai aproape de noi, începe să fie pusă în aplicare. La capătul ei se află posibilitatea deja invocată de liderul de la Kremlin, refacerea puterii de altădată şi asta înseamnă o a treia construcţie de tip imperial rus, al Treilea Imperiu după cel ţarist şi cel comunist al URSS.

captura
captura

Suntem în momentul în care Putin începe să desfăşoare – în opinia mea, asta este prima mare mişcare a partidei decisive – un plan care vizează două obiective majore.

Primul este, evident, refacerea teritoriului imperial, cât de rapid, folosind orice argumente politice, economice şi militare de care poate dispune. Fraza ce deschide etapa asta extrem de primejdioasă pentru pace lumii a fost rostită ieri de liderul rus în discursul ţinut cu ocazia Forumului economic de la St.Petersburg: 

Ce este Uniunea Sovietică? Aceasta este, de fapt, Rusia istorică. După cum s-a dovedit, ea a încetat să mai existe. Şi vreau să subliniez acest lucru, întotdeauna am tratat cu respect, în istoria recentă, procesele de suveranizare care au avut loc în spaţiul postsovietic”

Puneţi asta în contextul unor afirmaţii trecute care n-au fost luate în serios de liderii occidentali care au crezut că este vorba doar de o fanfaronadă propagandistică menită să impresioneze opina publică internă. Dacă le reevaluăm în lumina experienţelor de acum, avem ce întrebări să ne punem.

În 2009, Dimitri Medvedv spunea că dizolvarea structurilor URSS „a reprezentat un mare şoc pentru toţi cei care au trăit în fostul URSS...cel de-al Doilea Război Mondial nu este o catastrofă mai puţin gravă din secolul XX şi nici o tragedie mai puţin importantă prin consecinţele sale”. Comenta afirmaţia făcută în 2005 de Vladimir Putin care, avansând prima piesă de atac în jocul strategic care se continuă acum, declarase că dispariţiei URSS fusese „cea mai mare catastrofă politică a secolului XX”. Mai mult, din ce în ce mai precis, în iunie 2020, în cadrul unui interviu televizat, Preşedintele Putin observa că, pe de o parte, în momentul fondării URSS, dreptul de retragere din federaţie fusese înscris în constituţia ţării fără ca procedura respectivă să fie vreodată explicitată în termeni legali. Ce se va petrece – se întreba el „dacă una sau alta dintre Republicile care aderaseră la URSS şi care primiseră în „bagaje” zone întinse de pământuri ruseşti – teritorii ruse tradiţionale şi istorice – se decide apoi să iasă din Federaţie? Nu ar trebui oare să dea înapoi cadourile pe care le-a primit din partea poporului rus?”. Nu era o declaraţie oarecare deoarece, pe 21 februarie 2022 an, Putin îi acuza pe conducătorii ucrainieni că se înstăpâniseră „pe teritorii primite nu numai în epoca sovietică, ci şi pe timpul imperiului ţarist”.   

Prima pe lista recuperărilor este Ucraina şi, în acest sens, au fost instrumentalizate minorităţile ruseşti de acolo, îndemnate să se organizeze în revolta independentistă în Doneţ;, Lugansk, forţată acum în regiunile din sud.

Foarte probabil, din ce în ce mai posibil, cu extensie în R.Moldova sau Georgia şi, în orice caz, înspre zonele rusofone din statele baltice.

Rămâne să aşteptăm  momentul când, exact în această logică, Putin va da ordin să fie publicată lista „teritoriilor făcute cadou” fostelor Republici sovietice şi pe care şi le doreşte aduse înapoi la Maica Rusie.  Şi cu ce preţ. Şi plătit de cine.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite