Putin avertizează: Extinderea infrastructurii militare a NATO în Ucraina a încălcat o „linie roşie”. Ce măsuri ia Moscova?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţedintele Rusiei, Vladimir Putin
Preţedintele Rusiei, Vladimir Putin

Extinderea infrastructurii militare a NATO în Ucraina a încălcat o „linie roşie”, în opinia preşedintelui rus Vladimir Putin, a comunicat luni Kremlinul, asigurând că Rusia şi Belarus vor lua măsuri pentru a-şi apăra propria securitate, relatează Reuters.

Preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a afirmat că a convenit în discuţii cu omologul său rus să reacţioneze la ceea ce a calificat drept o intensificare a activităţii forţelor NATO şi SUA în Ucraina.

Lukaşenko a acuzat în special Statele Unite de înfiinţarea unor centre de pregătire militară în Ucraina care, potrivit lui, constituie de fapt baze militare.

„Am convenit că trebuie să luăm unele măsuri de răspuns”, a spus Lukaşenko, citat de agenţia de presă RIA.

În ultimele luni, mai multe manevre militare efectuate deopotrivă de Rusia şi de către Occident au provocat o nouă creştere a tensiunilor între cele două părţi. În ultimele luni, Rusia şi statele NATO au efectuat mai multe manevre militare în zonă, iar acest lucru a dus la creşterea tensiunilor între cele două părţi.

Potrivit rezultatelor unui sondaj publicat în aprilie de agenţia de presă Interfax-Ukraina, 64% dintre ucraineni susţin aderarea Ucrainei la NATO. Un procent de 43% se pronunţă pentru aderare fără echivoc, iar alţi 21% sunt nehotătâţi. Circa 7% nu susţin integrarea Ucrainei în Alianţă, 12% nu susţin deloc, în timp ce 12% nu au o opinie clară în aceasta privinţă.

În luna iunie, preşedintele rus Vladimir Putin declara că extinderea NATO spre est, spre Ucraina, reprezintă pentru Rusia o „linie roşie”.

„Să ne imaginăm că Ucraina devine membră a NATO. Timpul de zbor al rachetelor Alianţei de la Harkov, să zicem, sau din Dnepropetrovsk până în partea centrală a Rusiei, la Moscova, se va reduce la 7-10 minute. Este sau nu o linie roşie pentru noi?”, declara Vladimir Putin, într-un interviu pentru postul public de televiziune Rossia-1.

Extinderea NATO spre Est şi apropierea infrastructurii sale de frontierele Rusiei „are o importanţă practică” pentru Moscova. Astfel, după aderarea altor ţări foste comuniste, din Europa de Est, NATO şi SUA au convenit cu România şi Polonia instalarea, pe teritoriile lor, a unor lansatoare de rachete. Acestea sunt parte a dispozitivului de apărare antirachetă, însă Rusia susţine că pot fi utilizate nu numai în scopuri defensive. În opinia sa, rachetele lansate din România sau Polonia ar putea ajunge în centrul Rusiei în 15 minute.

Rusia ar intenţiona să sprijine cu peste 12 miliarde de dolari regiunile separatiste din estul Ucrainei

Rusia intenţionează să aloce echivalentul a aproximativ 12,4 miliarde de dolari în următorii trei ani pentru a sprijini regiunile din estul Ucrainei controlate de separatiştii pro-ruşi, potrivit unor documente obţinute de redacţia pentru Donbas a serviciului ucrainean al Europei Libere.

Documentele guvernamentale sugerează că Rusia îşi asumă cheltuieli sociale pentru partea regiunilor Doneţk şi Lugansk unde a sprijinit un război al separatiştilor contra Kievului, din 2014. În acea zonă locuiesc aproximativ 2,9 milioane de oameni, aproximativ 38% dintre aceştia fiind pensionari.

Veridicitatea documentelor nu a putut fi confirmată independent. Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean pentru ceea ce Kiev-ul numeşte regiunile ocupate, a estimat în 2020 că Rusia cheltuie aproximativ 1,3 miliarde de dolari anual pe salarii în Donbas şi în peninsula Crimeea pe care a anexat-o abuziv în 2014.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite