Puterea de la Moscova, contrazisă în cazul celor trei jurnalişti ruşi ucişi în Africa: „Au fost ţinta unei ambuscade, nu victimele unui simplu furt“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta - Kirll Radcenko, Aleksandr Rostorguiev şi Orhan Djemal FOTO Arhivă
De la stânga la dreapta - Kirll Radcenko, Aleksandr Rostorguiev şi Orhan Djemal FOTO Arhivă

Cei trei jurnalişti ruşi ucişi în Republica Centrafricană (RC), unde anchetau cu privire la prezenţa unor mercenari ruşi, au căzut într-o ambuscadă care-i viza intenţionat, a afirmat joi organizaţia opozantului Mihail Hodorkovski cu care aceştia colaborau, relatează AFP.

Primele concluzii ale anchetei efectuate de către această organizaţie şi publicate pe site-ul ei par să contrazică rezultate anunţate de Moscova, potrivit cărora jurnaliştii au fost victime ale unor hoţi.

Reporterul de război Orhan Djemal, documentaristul Aleksandr Rostorguiev şi cameramanul Kirill Radcenko au fost ucişi în noaptea de 30 spre 31 iulie de către bărbaţi înarmaţi, în nordul RC. Ei anchetau acolo cu privire la posibile activităţi ale grupului militar privat Wagner, care a devenit cunoscut mai ales în Siria. Autorităţile ruse au anunţat că privilegiază teza unor hoţi.

Însă, potrivit primelor concluzii ale grupului de anchetă înfiinţat de MBK Media a lui Hodorkovski, care au interogat surse în RC, „versiunea unui simplu furt ca principal motiv al unor criminali este contrazisă de numeroase circumstanţe“.

„Criminalii aşteptau (...) exact maşina care-i transporta pe Djemal, Rostorguiev şi Radcenko“, potrivit acestor informaţii culese de anchetatori cu privire la puncte de control pe care jurnaliştii le-au traversat înainte să fie ucişi.

Potrivit MBK, concluziile sale „nu exclud implicarea unor mercenari ruşi“.

„Un grup de aproximativ zece persoane a aşteptat maşina jurnaliştilor timp de mai multe ore“, în pofida faptului că aceştia şi-au schimbat itinerariul în ultimul moment, îndreptându-se către nord, afirmă MBK, precizând că nu ştie dacă victimele erau la curent cu această schimbare.

O sursă din organizaţie evocă „posibilitatea participării la execuţia jurnaliştilor a unor oameni care lucrează pentru Guvernul centrafrican“.

Anchetatorii organizaţiei au mai constatat că o maşină care transporta „trei persoane albe înarmate, arătând a mercenari, şi doi centrafricani“ a trecut prin acelaşi punct de control ca jurnaliştii cu puţin înaintea lor şi a trecut în sens opus o oră mai târziu.

Într-un interviu acordat CNN, Mihail Hodorkovski a respins ipoteza unui furt.

„Anumite persoane pe care le cunoaştem în Rusia au fost abordate de oameni aflaţi în legătură cu mercenarii ruşi, care le-au spus că jurnaliştii au fost avertizaţi să nu se ducă acolo“, a declarat fostul oligarh în exil.

De la începutul lui 2018, Rusia a desfăşurat instructori militari în RC, a livrat armament armatei naţionale şi a asigurat securitatea preşedintelui Faustin-Archange Touadéra, al cărui consilier pe probleme de securitate este un rus.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite