Pussy Riot, interviu din închisoare: „Verdictul demonstrează cât de speriat este regimul lui Putin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Componentele trupei Pussy Riot, înainte de a-şi afla sentinţa FOTO Reuters
Componentele trupei Pussy Riot, înainte de a-şi afla sentinţa FOTO Reuters

Una dintre membrele formaţiei Pussy Riot, trupa punk din Rusia ce a protestat împotriva liderului de la Kremlin, a declarat că verdictul de vinovăţie în urma căruia care cele trei soliste au fost condamnate la doi ani de închisoare, le-a oferit tăria de a continua lupta pentru înlăturarea preşedintelui rus Vladimir Putin de la putere.

Ecaterina Samuţevici a răspuns din închisoare întrebărilor trimise de publicaţia britanică „The Guardian“, militând pentru reducerea monopolului preşedintelui asupra Rusiei, pentru că această atitudine subminează statul democratic rus. Ecaterina a dezvăluit presei occidentale, pentru prima dată, condiţiile cu care se confruntă şi reacţia componentelor trupei în urma verdictului.

Tânăra în vârstă de 30 de ani a declarat că nu se teme de sentinţa de doi ani dată de un Tribunal de la Moscova la începutul lunii august pentru interpretarea unui cântec anti-Putin, în Catedrala Ortodoxă din Moscova.

Bineînţeles că nu ne-am aşteptat la un verdict de nevinovăţie. Să aştepţi dreptate din partea unei curţi ce ignoră toate obiecţiile (la acuzaţiile aduse) este, bineînţeles, imposibil. Aşa că nu am fost deloc şocate şi, spre disperarea duşmanilor noştri, nu am leşinat când am auzit sentinţa“, a scris  Ecaterina pentru „The Guardian“.

Samuţevici, împreună cu Maria Aliokhina (24 de ani) şi cu Nadejda Tolokonnikova (22 de ani) au fost condamnate de huliganism motivat de ură religioasă pentru interpretarea lor din februarie, chiar dacă au insistat asupra faptului că melodia a fost o formă de protest politic. Procesul rapid, marcat de încălcări ale procedurilor şi de măsuri absurde, a evidenţiat măsurile de stăvilire a disidenţilor  din Rusia.

„Mai mult decât orice, procesul nostru a demonstrat dependenţa sistemului juridic de puterea lui Putin, situaţie ce nu ar trebui să se regăsească într-un stat ce susţine că este democratic“, a declarat Samuţevici.

Teama lui Putin, văzută în acţiunile împotriva disidenţilor

Membrele formaţiei „Pussy Riot“ şi susţinătorii lor l-au acuzat pe Putin şi pe reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Ruse de orchestrarea cazului împotriva lor. 

Verdictul primit demonstrează cât de speriat este regimul lui Putin de orice persoană care îi subminează legitimitatea“, a precizat solista de 30 de ani.

Samuţevici a criticat politicile conservatoare în creştere adoptate de guvern şi faptul că votul din Parlament din decembrie 2011 a fost marcat de acuzaţii de fraudă la scară largă. Venind la doar la două luni de la anunţul lui Putin de a se întoarce la preşedinţie, după patru ani în calitate de prim-ministru, cele trei membre au reprezentat factorul catalizator al protestelor în masă care au zguduit capitala din acel moment.

„Pussy Riot“, o formaţie feministă radicală, s-a născut din aceste proteste. Acum, la un an de la formarea trupei, cele trei tinere, până acum anonime, au devenit cele mai faimoase deţinute politice din Rusia. Celelalte două membre ale grupului au evitat să dea declaraţii, temându-se de represalii politice.

image

Samuţevici, Aliokhina şi Tolokonnikova au fost închise timp de cinci luni înaintea procesului într-o închisoare din sudul Moscovei şi vor rămâne aici până în momentul în care avocaţii vor face apel împotriva sentinţei. Dacă recursul va fi respins, ele vor fi trimise într-o închisoare de femei pentru a-şi continua condamnarea de doi ani, scăzând perioada de cinci luni ispăşită înaintea procesului.

Numărul disidenţilor este în creştere

„Suntem închise în celule speciale, dar separate una de cealaltă, la etaje diferite. În celulă cu mine mai sunt încă trei persoane, condamnate de infracţiuni economice. Sunt persoane liniştite şi inteligente ce susţin ideile transmise de trupa noastră. Acest fapt nu este surprinzător pentru că de acum înainte doar cei orbi nu pot observa că din martie 2012 regimul lui Putin a trecut la acţiuni represive directe. Guvernul duce o campanie împotriva tuturor disidenţilor, grupul nostru fiind primul care a căzut“, a transmis Samuţevici.

Din punct de vedere psihic, suntem pregătite pentru închisoare. Nu văd nimic înspăimântător în a-mi ispăşi pedeapsa, iar planul malefic al autorităţilor, de a ne închide separat, pentru a ne despărţi şi  demoraliza, deja s-a năruit. Problema lui Putin în momentul de faţă constă în faptul că oamenii nu-i mai văd mâna de fier şi autoritea, ci îi observă teama şi incertitudinea“, a scris Samuţevici.

image

Un sondaj recent a arătat că aproximativ jumătate din populaţia Rusiei vrea ca Putin să se retragă la sfârşitul mandatului său de şase ani.

Membrele formaţiei „Pussy Riot“ s-au folosit de interpretarea punk pentru a evidenţia neregulile din societatea rusă, de la creşterea autorităţii lui Putin până la relaţia sa apropiată cu Biserica Ortodoxă.

Închisoarea va conduce la destrămarea formaţiei?

Samuţevici a precizat că nu au mai scris cântece în închisoare. „Condiţiile din detenţia dinainte de proces nu prea încurajau creativitatea. În următoarea perioadă de un an şi jumătate vom lua o pauză de la munca noastră creativă.“
„Este greu să mă pronunţ în momentul de faţă ce vom face când vom fi eliberate. Bineînţeles că aş vrea să continuăm acelaşi stil de muzică, dar din cauza noilor condiţii, adică a arestării noastre, oare ni se va permite? Nu ştiu ce să zic.

Ceea ce vă pot spune cu siguranţă este că îmi doresc foarte mult să se facă schimbări în Rusia. Noi, împreună cu mulţi alţi cetăţeni, ne dorim şi mai mult să luăm monopolul puterii lui Putin, din moment ce imaginea lui nu mai este atât de înfiorătoare. De fapt această imagine a lui este doar o iluzie creată de canalele de televiziune guvernamentală“, a încheiat tânăra din închisoare.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite