Purtătorul de cuvânt al Kremlinului neagă faptul că Rusia pregăteşte invazia Ucrainei din cauza penuriei de apă din Crimeea

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului neagă faptul că Rusia pregăteşte invazia Ucrainei din cauza penuriei de apă din Crimeea

Dmitri Peskov EPA

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ţinut să dezmintă luni informaţiile apărute în presa ucraineană că Rusia s-ar pregăti să invadeze Ucraina pentru a obţine acces la surse de ape pentru peninsula anexată Crimeea care se confruntă cu mari deficite de apă, potrivit Agerpres care citează agenţia de stat rusă Tass.

Întrebat luni la o conferinţă de presă despre planuri ale Rusiei de a invada sudul Ucrainei dinspre Crimeea pentru accesul la apa râului Nipru, acesta a spus: "Este o prostie absolută şi o escaladare artificială a isteriei antiruseşti în Ucraina, care în niciun caz nu ajută la rezolvarea situaţiei din sud-estul Ucrainei" (Donbas).
 
Potrivit Agerpres care citează Tass, comandantul marinei militare ucrainene, contraamiralul Aleksei Neijpapa a declarat pentru publicaţia urcraineană Dumskaia.net că momentul în care se va da startul reabilitării Canalului Crimeea-Nord „va fi un semnal clar că Moscova se pregăteşte de o confruntare pe scară largă. Şi atunci va trebui să răspundem provocării”.
 
Rezervele de apă potabilă ale Crimeei au ajuns la un nivel critic. Potrivit unor oficiali ruşi, cei aproape 2,3 milioane de locuitori ai peninsulei de la Marea Neagră riscă să nu mai aibă apă în robinet din iulie/august. Rusia ar putea recurge la intervenţie militară în contextul unui dezastru umanitar.
 
În timp ce autorităţile ucrainene refuză cu încăpăţânare să furnizeze apă, pentru a nu legitima astfel prezenţa rusă în peninsulă, administraţia locală încearcă să rezolve problema forând puţuri noi, extinzând conducte şi instalând staţii de epurare a apei.
 
În opinia lui Iuri Smelianski, de la Institutul pentru Cercetări Strategice din Kiev, Rusia nu are capacitatea de a construi suficiente staţii de epurare pentru a furniza cel puţin 16 litri pe apă pe zi pentru fiecare locuitor al Crimeei. Iar în cazul în care ar putea acest lucru, consecinţele ar fi catastrofale pentru mediu.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: