Protestele din Moscova. Proaspătul lider al mişcării de opoziţie: E imposibil să faci previziuni în privinţa Rusiei. Societatea a ajuns la capătul răbdării şi poate răbufni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cursul valului de proteste antiguvernamentale care au avut loc în ultimele săptămâni la Moscova s-a detaşat  figura unui nou lider al opoziţiei din Rusia în persoana activistei politice şi luptătoare anticorupţie Lyubov Sobol. Aceasta se află în greva foamei de o lună.

Absolventă a celei mai prestigioase şcoli de drept din Rusia, unul dintre primii discipoli ai lui Aleksei Navalnîi, conducătorul recunoscut al mişcării de opoziţie din Rusia, Sobol este unul dintre principalii colaboratori ai acestuia în investigarea unor cazuri de corupţie şi promovarii drepturilor cetăţeneşti, alegerilor libere, independenţei justiţiei şi presei.

Unul dintre zecile de candidaţii independenţi invalidaţi la scrutinul pentru alegerile municipale, Duma din Moscova, din 8 septembrie, Lyubov, al cărei nume s-a auzit pe străzi şi care înseamnă „iubire” în rusă, a devenit ţinta principală a atacurilor mediei aservite Kremlinului şi oficialilor electorali deopotrivă.

 „Atitudinea faţă de mine este una diferită deoarece mă zbat mai mult decât alţii şi nu-i las să scape cu minciuni. Nu mi-e teamă să le spun în faţă ce cred despre ei”, a declarat Sobol pentru Associated Press.

Sobol a dezvăluit legăturile dintre guvernul rus şi magnatul din St. Petersburg Yevgeny Prigozhin cu ani înainte ca procurorul special american  Robert Mueller să-l pună sub acuzare pentru finanţarea trollilor care ar fi intervenit în alegerile prezidenţiale americane din 2016. Anul acesta a condus o campanie împotriva firmelor de catering ale lui Prigozhin presupuse a avea legătură cu o epidemie de dizenterie în şcolile din Moscova.

Sobol este unul dintre fondatorii canalului You Tube al liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, unul deosebit de popular, a cărui audienţă rivalizează cu posturile Tv controlate de Kremlin.

Descrisă de unul dintre strategii de vârf ai lui Aleksei Navalnîi ca unul dintre liderii remarcabili, puternici şi dârji, s-a implicat alături de acesta din urmă în campanii politice şi anticorupţie încă din 2011. Aflat în închisoare din cauza organizării unui protest neautorizat, Aleksei Navalnîi a scris vineri pe blogul său că este „fericit că s-a născut un nou lider politic autentic”.

„Lucrul cu adevărat pentru mine este să dau viaţă ideilor în slujba cărora mă aflu aici” a spus Sobol de la biroul lui Navalnîi din Moscova, referindu-se la lipsa unor ambiţii personale. „Îmi doresc să trăiesc într-o ţară unde drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt respectate, în care justiţia este independentă şi la fel şi presa”, a spus ea.

În cursul protestelor din ultimele săptămâni, Sobol s-a remarcat faţă de alţi lideri ai opoziţiei intrând în greva foamei, organizând o demonstraţie la sediul Comisiei electorale ruseşti şi implicându-se într-o dezbatere aprinsă cu şeful Comisiei. Mass-media controlată de mogulul Prigozhin a scris că nu este un părinte bun pentru copilul său în vârstă de 5 ani, iar unul dintre membrii comisiei electorale a spus că este o ploşniţă.

Analistul politic Tatyana Stanovaya a spus că abordarea hotărâtă, dacă nu chiar radicală a lui Sobol este un răspuns firesc la faptul că Kremlinul nu arată nicio disponibilitate de compromis în legătură cu candidaţii independenţi, dar că, deşi atitudinea ei se potriveşte circumstanţelor, aceasta „ îi poate alunga pe unii votanţi liberali din cauza stilului său negativist şi mult prea emoţional”.

Prima reacţie verbală a Kremlinului

Protestele de la Moscova pentru alegeri libere care de peste o lună scot sute de mii de oameni în stradă nu dau semne că s-ar stinge, chiar dimpotrivă: marşul de pe 10 august a fost unul dintre cele masive din ultimii opt ani, în vreme ce contrastul dintre violenţa poliţiei şi protestatarii paşnici arată destul de clar nervozitatea Kremlinului care până acum a reţinut peste 2000 de oameni.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitry Peskov a ieşit cu primele declaraţii luni aducând elogii poliţiei şi explicând că preşedintele Vladimir Putin nu a avut nimic de spus, întrucât din punctul său de vedere marşurile sunt prea nesemnificative pentru a se îngrijora în privinţa lor.

Protestele din Mosova par mult mai puternice şi persistente decât cele faţă de manipularea voturilor 

din 2011-12 care s-au stins după realegerea lui Putin şi care s-au soldat cu deschiderea unor cercetări penale împotriva unui grup de protestatari.

Dintre protestatarii reţinuţi de data aceasta, 13 se află în faţa unor acuzaţii mai serioase, deşi nu s-au manifestat violent şi nu au existat distrugeri importante ale proprietăţii. Protestarii au relatat că au fost abordaţi de birourile de serviciu militar şi de recuperatori de datorii în urma detenţiei.

„Văd că oamenii sunt furioşi. Răbdarea lor a ajuns la limită, îi văd pregătiţi să-şi apere drepturile şi dispuşi să nu renunţe la luptă”, a spus Sobol. Activista a spus că se aşteaptă la represiuni mai dure din partea Kremlinului, inclusiv la interzicerea reţelelor sociale care întreţin mobilizarea protestatarilor.

„E imposibil să faci previziuni în privinţa Rusiei. Societatea a ajuns la capătul răbdării şi poate răbufni”, a spus Sobol.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite