Protestele din Habarovsk continuă: forţele de ordine locale dovedesc o neîncredere tot mai mare faţă de regimul lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest Habarovsk FOTO AFP
Protest Habarovsk FOTO AFP

Proteste au loc în fiecare weekend  din 9 iulie încoace în Habarovsk, după arestarea guvernatorului local pentru crime de acum 15 ani, însă faptul că ele au continuat fără ca forţele de ordine să le oprească arată nu doar nemulţumiri acumulate faţă de regimul lui Putin, ci şi un potenţial control limitat asupra forţelor de ordine, relatează Foreign Policy.

În măsura în care Kremlinul pare să pivoteze în jurul unei campanii de reprimare, chestiunea loialităţii forţelor de ordine devine crucială. Protestele din estul extrem al Rusiei nu îl privesc atât pe Serghei Furgal, ci sunt motivate de nemulţumire locală extinsă la adresa unui guvern care ignoră aceste teritorii din afara centurii Moscovei arătându-le interes doar când e vremea să adune taxele, scrie analistul Mark Galeotti în Foreign Policy.

Un fapt a ieşit în special în evidenţă: în pofida faptului că protestele nu au fost autorizate, nimeni n-a încercat să le controleze. Weekendul trecut doar şase oameni din 10.000 au fost reţinuţi - doi au primit o săptămână de închisoare, doi au fost amendaţi şi alţi doi reţinuţi peste noapte au fost eliberaţi. Comparativ cu ce s-a întâmplat în alte părţi din Rusia, gestionarea a fost una benignă, mai ales că regiunea nu duce lipsă de forţe de securitate.

Habarovsk este dotată cu unităţi speciale anti-revoltă OMON, o echipă SOBR SWAT, un batalion motorizat al Gărzii naţionale şi o brigadă a trupelor domestice, dar şi cu un detaşament de comando „Taifun”. În plus, ca oraş-cheie de-a lungul graniţei chineze, Districtul militar de Est îşi are sediul aici, iar aici se află şi birourile regionale ale FSB.

Poliţia nu doar că nu a împiedicat protestele, dar e escortat marşurile şi a fraternizat cu protestatarii şi le-a împărţit măşti. Chiar şi înfricoşătoarea Gardă Naţională i-a lăsat în pace, un semn de simpatie evidentă, potrivit unui observator al protestelor.

La ultima demonstraţie au fost prezenţi şi veterani ai războaielor din Cecenia, Georgia şi Siria.

Anchetatorii procuraturii, Comitetul de Investigaţii şi FSB ar putea fi ocupaţi cu scrisul rapoartelor, dar până acum au fost liniştiţi. Procurorii locali au infirmat neoficial relatări de la Moscova că au existat instigări externe, poate chiar din partea SUA.

O explicaţie este că nu există disponibilitatea de a le înnăbuşi atâta vreme cât sunt limitate la un singur oraş şi opinia publică locală le susţine. Kremlinul îşi poate permite să aştepte şi să se mulţumească între timp cu suprimarea menţiunii lor în mass media.

Dar există o ezitare, iar ea pare să reflecte disconfortul Moscovei în a testa măsura în care se poate baza pe forţele sale de securitate - în eventualitatea unei situaţii în care ar trebui să se înfrunte cu populaţia locală.

Din 2011, când Rusia a renunţat la termenul sovietic de miliţie, poliţia s-a angajat în eforturi de recâştigare a încrederii publice şi, deşi este încă privită cu suspiciune, imaginea poliţiei s-a îmbunătăţit considerabil faţă de acum un deceniu.

Dar e o stare de lucruri cu două tăişuri. Tendinţa poliţiei de a se ţine departe de intervenţii în forţă a dus la înfiinţarea Gărzii Naţionale, în 2016, şi punerea în fruntea acesteia a lui Viktor Zolotov, fost şef al echipei personale de securitate a preşedintelui rus şi un om recunoscut pentru loialitatea sa brută. El chiar a fost în stare să-l provoace la duel pe liderul opoziţiei ruse.

Celălalt aspect este că majoritatea celor din poliţie, Garda Naţională, inclusiv ofiţeri FSB, vor rămâne în aceeaşi regiune sau oraş întreaga lor carieră. Viaţa lor va fi acolo şi vor deveni parte a comunităţii locale, astfel că vor resimţi aceleaşi presiuni şi vor fi supuşi aceloraşi acte de nedreptate ca şi vecinii lor.

Comandanţii lor, la fel, rămân în mare parte într-un singur loc, spre deosebire de vremurile sovietice când Ministerul de interne şi KGB-ul îi transfera constant tocmai pentru a evita dezvoltarea loialităţilor locale. Puţini sunt cei care au şanse reale să obţină servicii mai prestigioase şi bănoase la Moscova, de aceea perspectivele lor sunt mai bune alături de elita politică şi de afaceri locală, aici sunt prietenii lor, dar şi cei care-i pot ajuta să câştige mai bine prin tot soiul de maşinaţiuni corupte.

Este cazul şi generalului Sergei Kraev, comandat al forţelor regionale ale Gărzii Naţionale din 1994, de când s-a retras din armată.

Faptul că s-au ivit speculaţii că unităţi OMON ale poliţiei anti-revoltă din Rostov şi Novosibirsk ar urma să fie detaşate la Habarovsk din cauza nesiguranţei privind forţele locale, este cât se poate de grăitor. Până nu va testa loialitatea lor, Kremlinul nu va şti la ce să se aştepte.

De pild,ă lovitura împotriva liderului sovietic reformator Mihail Gorbaciov, pusă la cale de şefii KGB şi Ministerului de Interne, nu a avut sprijinul poliţiei , dar nici al multor ofiţeri de securitate sau al armatei.

Deşi ministerul apărării e condus de Sergei Shoigu, loial lui Putin, statisticile voturilor militarilor privind modificările constituţionale propuse de Putin au arătat o proporţie echilibrată a voturilor -în ciuda cifrelor oficiale de 78%.

Asta nu înseamnă că aceste servicii se vor întoarce contra lui Putin şi nici că o situaţie de criză este iminentă. Cum nu înseamnă că Kremlinul se va îmblânzi, chiar dimpotrivă. Însă faptul că resimte nevoia unei calibrări ceva mai atente a reprimărilor, în timp ce caută o restabilire a autorităţii, sugerează că este conştient că trebuie să fie prudent şi să nu împingă prea departe testarea loialităţii forţelor de ordine. Totodată , este deschis un nou front pentru opoziţie în condiţiile în care forţele de securitate arată o disponibilitate tot mai mare să critice guvernul. În acelaşi timp Kremlinul a devenit sensibil la această tendinţă. O dovedeşte faptul că un fost poliţist, Vladimir Vorontsov, a creat un site neoficial al poliţiei, menit semnalării problemelor acestora, şi a fost arestat. Însă faptul că voci din poliţie au criticat public această mişcare este un semnal clar al atmosferei din cadrul acestor forţe.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite