UPDATE Manifestaţii anticorupţie în Rusia. Sute de arestaţi, între aceştia şi lideul opoziţiei, Aleksei Navalnîi VIDEO

UPDATE Manifestaţii anticorupţie în Rusia. Sute de arestaţi, între aceştia şi lideul opoziţiei, Aleksei Navalnîi VIDEO

Opozantul Aleksei Navalnîi, reţinut de poliţia rusă

Mii de ruşi au ieşit în stradă, duminică, în centrul Moscovei şi în alte oraşe ale Rusiei, la apelul principalei figuri a opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mii de oameni au ieşit duminică la protest în mai multe oraşe din Federaţia Rusă. Manifestanţii au ieşit în stradă pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de corupţia la nivel înalt.
 
Poliţia l-a reţinut şeful Fundaţiei pentru luptă împotriva corupţiei Aleksei Navalnîi, la Moscova. 
 
Sute de protestatari au înconjurat o dubă a poliţiştilor din zona centrală a Moscovei, după ce autorităţile l-au reţinut pe Navalnîi.

 ”Bună! Vreau să spun că totul este în regulă cu mine. Acum sunt la secţia de poliţie şi vorbim cu poliţiştii despre filmul lui Medvedev. Continuaţi-vă marşul paşnic, vremea e frumoasă”, a scris Navalnîi într-un mesaj postat pe Twitter.

În capitala rusă poliţia a desfăşurat importante efective de-a lungul traseului prevăzut al demonstranţilor.
 
Navalnâi a lansat un apel la organizarea acestor proteste după ce la jumătatea lunii martie a publicat un raport în care îl acuza pe premierul rus Dmitri Medvedev că deţine controlul asupra unui imperiu imobiliar, prin intermediul unui ONG. 

 
La Novossibirsk (Siberia), circa 2.000 persoane s-au adunat în centrul oraşului, purtând pancarte cu mesajul 'Nu corupţiei', conform site-ului local Sib.fm.
 
Circa 1.500 de persoane au mărşăluit în oraşele siberiene Krasnoiarsk şi Omsk, iar la Vladivostok, în Extremul Orient rus, în jur de 700 de persoane au manifestat, dintre care 10 au fost arestate, potrivit site-ului de ştiri Prima Media.

     Cel puţin 130 de protestatari au fost reţinuţi de poliţie la Moscova, alte surse dau 500 de arestări în capitala rusă. Un jurnalist AFP a relatat că forţele de intervenţie au folosit gaze lacrimogene în centrul capitalei ruse, pentru a-i împrăştia pe manifestanţi.

 Şi în alte oraşe poliţia a intervenit pentru a înăbuşi protestele şi a arestat zeci de manifestanţi.

În Vladivostok, autorităţile au reţinut forţat mai mulţi protestatari în apropierea gării centrale, iar un poliţist a alunecat chiar pe iarbă în timp ce se îmbrâncea cu un protestatar anti-Kremlin.

Cel puţin 25 de persoane au fost arestate în Vladivostok, iar alţi 12 protestatari au fost ridicaţi în Habarovsk.

Alexei Navalnâi a anunţat pe site-ul său că manifestaţii anticorupţie erau prevăzute pentru duminică în 99 de oraşe, însă în 72 dintre acestea autorităţile s-au opus desfăşurării protestelor. 

Bloggerul şi avocatul Aleksei Navalnîi este cunoscut pentru campania sa anticorupţie, care i-a vizat pe oficialii de rang înalt de la Kremlin.
 
Autorităţile ruse i-au interzis liderului opoziţie să candideze la alegerile prezidenţiale din 2018, după ce o instanţă l-a condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru furt de mijloace financiare de la compania Yves Rocher.
 
Navalnîi a respins toate acuzaţiile, explicând că este victima unui dosar politic.
 
Presa aservită puterii nu relatează despre protest, în schimb, imagini cu manifestanţii care au ieşit în stradă, de la primele ore ale dimineţii, au fost postate pe reţelele de socializare. 
    
Kremlinul a declarat că manifestaţiile în masă planificate de liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi împotriva corupţiei în Rusia sunt „ilegale”. 
 
Fondul lui Navalnîi de combatere a corupţiei a lansat recent un documentar-investigaţie despre corupţia premierului rus Dmitri Medvedev.
 
Potrivit opozantului, Medvedev „a obţinut sub formă de donaţii si credite de la bănci de stat peste 70 miliarde de ruble, echivalentul a un miliard de dolari. El a menţionat că, deşi filmul a fost vizionat de peste 14 milioane de utilizatori, nici Medvedev însuşi şi nici Kremlinul nu au comentat acest subiect.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările