Producătorii francezi de şampanie obţin o amânare în privinţa conformării la legea care îi obligă să-şi eticheteze produsul ca vin spumant în Rusia

Producătorii francezi de şampanie obţin o amânare
în privinţa conformării la legea care îi obligă să-şi eticheteze produsul ca vin spumant în Rusia

IFOTO Wikimedia

Franţa a obţinut de la Rusia un moratoriu de două luni în privinţa intrării în vigoare a unei legi recente care împiedică şampania să-şi folosească numele în alfabetul chirilic, a anunţat marţi ministrul francez delegat cu Comerţul Extern Franck Riester, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Franţa a obţinut de la Rusia intrarea în vigoare, azi, marţi, a unui moratoriu al intrării în vigoare a legii ruseşti a vinului şi viticulturii până la 31 decembrie”, anunţă ministrul francez într-o declaraţie scrisă.

„Acest lucru nu rezolvă totul, iar noi suntem hotărâţi să facem să avanseze definitiv problema în această perioadă de lucru care se deschide”, adaugă el.

„Rămânem complet mobilizaţi să ne protejăm exporturile, să ne apărăm indicatorii geografici şi să ne facem să strălucească excelenţa agricolă”, subliniază Franck Riester.

O modificare a legii ruse privind comerţul cu produse alcoolice obligă, de la 2 iulie, distribuitorii de şampanie să schimbe titlul prestigios de „şampanie” cu cel de „vin spumant” pe eticheta de pe spatele sticlei, scrisă în chirilică, şi rezervă denumirea „şampanskoie” producătorilor ruşi de vin spumant.

Această prevedere a legii a provocat în vară atât indignarea producătorilor şi distribuitorilor de şampanie, atenţi la protejarea denumirilor de origine protejată, cât şi proteste puternice din partea mai multor miniştri francezi.

Comitetul Interprofesional al Vinului Champagne (CIVC), care i-a sfătuit la începutul lui iulie pe producători să-şi suspende temporar exporturile către Rusia, din cauza acestei modificări de lege, s-a pronunţat la 11 septembrie în favoarea unei reluări a exporturilor către Rusia, începând de la 15 septembrie, într-un gest de destindere.

Rusia este - alături de Statele Unte şi Haiti - unul dintre statele care nu recunosc denumirea de origine controlată (AOC) „şampanie”, în pofida a 20 de ani de negocieri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările