Procesul vizând interzicerea mişcării lui Navalnîi, amânat pentru 9 iunie. Aliată a opozantului rus: Partidul lui Putin se teme „teribil” de o competiţie cinstită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opozantul rus Aleksei Navalnîi în faţa instanţei FOTO EPA-EFE
Opozantul rus Aleksei Navalnîi în faţa instanţei FOTO EPA-EFE

Justiţia rusă a amânat luni procesul în vederea calificării drept „extremiste” a organizaţilor opozantului Aleksei Navalnîi, o măsură menită, denunţă susţinătorii acestuia, să-i reducă la tăcere şi să scoată mişcarea în afara legii, relatează AFP, potrivit news.ro.

Tribunalul Muncipal din Moscova a amânat la 9 iunie, după o oră de şedinţă, acest proces care se desfăşoară cu uşile închise.

Potrivit echipei de avocaţi „Komanda 29”, care apără organizaţiile lui Navalnîi, acuzarea a prezentat noi elemente, care necesită o amânare.

Procesul începe cu o zi înainte de prima lectură, marţi, în Duma de Stat a unui proiect de lege care le interzice persoanelor implicate în organizaţii clasificate drept „extremiste” să fie deputaţi, un text elaborat în contextul apropierii alegerilor legislative, programate în septembrie.

Parchetul a cerut la jumătatea lui aprilie ca mai multe organizaţii care cu legături cu Navalnîi să fie declarate „extremiste”, un calificativ care-i expune pe colaboratorii şi simpatizanţii acestuia unor pedepse grele cu închisoarea.

Navalnîi a fost încarcerat după ce a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare, într-un caz de fraudă fiscală datând din 2014, denunţat larg drept o condamnare politică.

Cererea Ministerului Public rus vizează Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK) - cunoscut prin anchete prin care denunţă traiul şi abuzurile elitei ruse -, dar şi birourile regionale ale opozantului, care organizează manifestaţii şi impulsionează activismul electoral.

Aceste organizaţii şi-au anunţat autodizolvarea în aprilie, după ce au fost introduse, la sfârşitul lunii, pe lista organizaţiilor „extremiste şi teroriste” a Serviciului rus de informaţii financiare, pe care se află organizaţiile jihadiste Al-Qaida şi Statul Islamic (SI).

Potrivit procuraturii, organizaţiile lui Navalnîi caută „să creeze condiţiile destabilizării situaţiei sociale şi socio-politice” în Rusia „sub acoperirea unor sloganuri liberale”.

Birourile mişcărilor opozantului politic şi domicilii ale colaboratorilor acestuia au fost percheziţionate în numeroase rânduri, în ultimii ani, iar FBK a fost clasat drept „agent străin”, cu scopul de a-l reduce la tăcere.

Ziarul Kommersant scrie în ediţia de luni, citând o sursă din cadrul forţelor de ordine, că procesul cu privire la extremism se desfăşoară cu uşile închise deoarece sunt citate în dosar date personale ale unor membri ai serviciilor de securitate.

Ivan Jdanov, un colaborator apropiat al lui Aleksei Navalnîi, care s-a exilat în străinătate, respinge acest lucru şi acuză pe Twitter că dosarul a fost clasat drept secret „pentru ca nimeni să nu poată să vadă absurditatea a ceea ce se întâmplă”.

Odată cu apropierea alegerilor legislative din septembrie, Kremlinul arată că nu vrea să lase vreo şansă opoziţiei, în contextul în care partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin este nepopular, din cauza anilor de stagnare economică şi multor scandaluri de corupţie.

Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, urmează să examineze marţi un proiect de lege care interzice participarea în alegeri a oricărei persoane care a ocupat un post de conducere într-o oraganizaţie „extremistă”.

Textul, iniţiat de către deputaţi din Rusia Unită, urmează să fie adoptat fără vreo dificultate.

Liubov Sobol, o aliată a lui Navalnîi, care intenţiona să candideze, consideră că acest text ilustrează faptul că partidului aflat la putere „îi este teribil de frică de o competiţie cinstită”.

Aleksei Navalnîi, principalul opozant rus, cunoscut prin criticile sale dure la adresa regimului Putin, spera să prezinte candidaţi în alegerile legislative, iar acolo unde nu era posibil să recurgă la tehnica „votului inteligent”, vizând să susţină candidaţii cel mai bine plasaţi să învingă reprezentanţii Kremlinului.

Fondul de luptă împotriva corupţiei al lui Navalnîi a publicat în ianuarie cea mai răsunătoare anchetă anticorupţie a sa, prin care a arătat că preşedintele rus Vladimir Purtin că este beneficiarul unui palat pe malul Mării Negre.

Acest documentar a fost vizualizat de 116 milioane de ori pe YouTube şi l-a obligat pe Putin să-l dezaprobe personal, un lucru foarte rar.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite