Problemele Chinei şi căderea preţului petrolului ameninţă Rusia cu falimentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza se adânceşte în Rusia. Rubla a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultima jumătate de an. Un dolar american este cotat marţi la 71,29 de ruble, iar un euro, cu 81,65 de ruble. Deprecierea este cauzată în special de ieftinirea petrolului, dar şi de turbulenţele înregistrate de moneda chineză şi devalorizarea rublei.

Rubla rusească s-a depreciat luni cu 3% în raport cu dolarul, la cel mai redus nivel din ultimele şapte luni, afectată de scăderea cotaţiilor petrolului.

La jumătatea tranzacţiilor, rubla era tranzacţionată la 71,32 unităţi pentru un dolar, la bursa din Moscova, nivel înregistrat cel mai recent la sfârşitul lunii ianuarie. Rubla a coborât cu 3,75%, la 81,71 unităţi pentru un euro, cel mai redus nivel din acest an.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi alţi oficiali ruşi au declarat la începutul acestei luni că piaţa valutară este sub control, dar cu toate acestea rubla s-a depreciat cu aproape 20% în decurs de numai o lună.

Cotaţia rublei a scăzut treptat în ultima lună din cauza evoluţiei descendente a preţurilor petrolului, iar declinul s-a accentuat luni în condiţiile în care petrolul Brent, de referinţă la bursa din Londra, a coborât sub 45 de dolari pe baril pentru prima oară din martie 2009.

Ministrul rus al Economiei, Alexei Uliukaiev, a avertizat luni că preţurile petrolului ar putea scădea pentru scurt timp sub nivelul de 40 de dolari pe baril, lucra care s-a întâmplat marţi.

Deprecierea rublei face exporturile ruseşti mai competitive, dar erodează veniturile populaţiei, alimentează inflaţia şi sufocă investiţiile şi creşterea economică.

Fluctuaţiile pe piaţa valutară determină şi un val de scumpiri. Publicaţia Komersant scrie că importatorii de băuturi alcoolice se pregătesc să crească peţurile. Schimbările ar urma să intre în vigoare începând cu săptămâna viitoare, când acestea vor creşte cu 15-25 la sută.

Ca urmare a prăbuşirii yuanului şi ieftinirii rublei, există riscul să-şi piardă din valoare în primul rând valutele statelor exportatoare de petrol, susţine un studiu al analiştilor agenţiei Bloomberg.

Experţii de la Bloomberg sunt de părere că moneda Egiptului va suferi cea mai mare devalorizare, de 22 la sută. După Egipt urmează Turkmenistanul, a cărui monedă s-ar putea deprecia în următoarele şase luni cu 20 la sută.

Şi locuitorii Nigeriei vor resimţi o devalorizare de 20 la sută a monedei naţionale, arată studiul elaborat de către analiştii economici ai agenţiei Bloomberg.  Cu aceeaşi problemă se va confrunta şi Tadjikistanul. În acest caz, specialiştii estimează o depreciere de la zece la 20 la sută.

Iar Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, deşi are o economie puternică, se va confrunta cu o devalorizare de unu la sută a monedei naţionale.

Deprecierile sunt cauzate în special de ieftinirea petrolului, dar şi de turbulenţele înregistrate de moneda chineză şi devalorizarea rublei.

Ministerul rus al Economiei a înrăutăţit estimarea referitoare la contracţia economică a Rusiei din acest an de la 2,8% la 3,3%, dar anticipează revenirea la creştere, cel mai devreme în 2016, relatează MarketWatch.

Revizuirea anunţată de ministrul Economiei, Alexei Uliukaiev, în timpul unei vizite la Kuala Lumpur, după deprecierea rublei la un minim record, luni, aduce estimările Rusiei mai aproape de aşteptările FMI şi ale Băncii Mondiale.

Uliukaiev anticipează că economia va reveni la creştere în 2016, cu un avans de până la 2%. În opinia sa, estimarea FMI, potrivit căreia PIB-ul Rusiei va urca anul viitor cu 0,2% este prea conservatoare.

Contracţia economiei ruse, dependentă în mare măsură de vânzările de petrol, ar putea fi chiar mai gravă, în condiţiile în care investiţiile şi consumul sunt afectate de deprecierea rublei.

Capital Economics consideră că estimările analiştilor, privind o o contracţie a economiei ruse de 3,5% în acest an, pare foarte optimistă, după ce PIB-ul a scăzut cu 4,6% în trimestrul al doilea, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În prima parte a tranzacţiilor de marţi, rubla s-a apreciat datorită redresării uşoare a preţurilor petrolului, avansând cu 1,6%, la 69,79 unităţi pentru un dolar.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite