UPDATE Putin a vorbit despre sistemul de apărare antirachetă Aegis, instalat de SUA în România“, în timpul megaconferinţei sale de presă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin

Liderul de la Kremlin a susţinut joi megaconferinţa de presă anuală, în cadrul căreia a declarat că sistemul Aegis din România poate fi uşor adaptat pentru lansarea de rachete cu rază medie de acţiune.

.„Americanii au instalat sisteme de apărare antirachetă Aegis în România, le-au scos de pe mare, însă aceste sisteme pot fi înlocuite uşor cu rachete de rază medie de acţiune. Dacă vor continua în aceeaşi manieră, nu va duce la nimic bun. Nu avem de gând să reacţionăm la fel, ne vom abţine”, a declarat  Vladimir Putin, astăzi, în timpul tradiţionalei megaconferinţă de presă de la sfârşitul anului.

Vladimir Putin a declarat că Rusia cheltuie anual mai mult de 46 de miliarde de dolari (39 de miliarde de euro) pentru apărare, subliniind că cheltuielile SUA au fost considerabil mai mari, plasându-le la 700 de miliarde de dolari (592 miliarde de euro) pe an.

"Am reuşit să ne garantăm securitatea fără a participa la o cursă a înarmărilor", a precizat liderul rus.

"Cheltuielile militare sunt echilibrate, astfel încât să ne asigurăm securitatea şi să nu dăunăm economiei noastre", a mai spus el.

   Întrebat despre tratatul internaţional privind armele nucleare cu rază medie de acţiune, Vladimir Putin i-a asigurat pe jurnalişti că Rusia că va continua să-şi onoreze angajamentele. El a regretat, de asemenea, că Statele Unite sunt "de facto în afara acestui tratat".

„Americanii au instalat sisteme de apărare antirachetă Aegis în România“

   „Americanii au instalat sisteme de apărare antirachetă Aegis în România, le-au scos de pe mare, însă aceste sisteme pot fi înlocuite uşor cu rachete de rază medie de acţiune. Dacă vor continua în aceeaşi manieră, nu va duce la nimic bun. Nu avem de gând să reacţionăm la fel, ne vom abţine”, a subliniat Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a codimentat declaraţiile pe marginea bugetului pentru apărare cu pilde. Mai întâi Putin a amintit zicala conform  căreia ”cei ce nu vor să hrănească propria armată vor hrăni una străină”. ”Asta e veche de tot, sunt şi din cele mai noi”, a menţionat şeful statului rus, povestind istoria unui băiat, care a schimbat sabia de ofiţer de marină militară a tatălui său pe un ceas de mână.

”Bun ceas, nimic de zis. Dar imaginează-ţi că mâine ne pomenim cu nişte bandiţi sau jefuitori în casă, mă ucid pe mine, o ucid pe mama, îţi violează sora mai mare. Iar tu ieşi şi le zici: la Moscova este ora 12 şi 30 de minute”.

Şeful statului rus a mai spus că Rusia nu va recunoaşte statutul de putere nucleară pentru Coreea de Nord.

   Acuzaţiile de ingerinţă rusească în alegerile americane, inventate de adversarii lui Trump 

Vladimir Putin a explicat că acuzaţiile de ingerinţă rusească în alegerile prezidenţiale americane din 2016 au fost "inventate" de adversarii lui Donald Trump pentru a-l "delegitima", susţinând că existenţa contactelor cu echipele candidaţilor reprezintă o "practică obişnuită".

"Toate acestea au fost inventate de oameni care se aflau în opoziţie cu Trump pentru a-i delegitima munca", a spus presedintele rus. 

Va candida la preşedinţie ca independent, susţinut de mai multe formaţiuni politice

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a anunţat săptămâna trecută că va candida pentru un nou mandat la alegerile din martie anul viitor, a explicat că va candida ca independent, dar speră să fie susţinut de mai multe formaţiuni politice, relatează Reuters şi dpa.

Liderul de la Kremlin a mai afirmat în cadrul conferinţei sale anuale de presă, că sistemul politic al Rusiei trebuie să fie unul competitiv, dar că opoziţia nu dispune de un candidat redutabil cu care să rivalizeze din cauză că oponenţii săi, deşi sunt "zgomotoşi", nu au reuşit să ofere un program viabil pentru dezvoltarea ţării.

"Va fi o auto-nominalizare. Mă aştept să primesc susţinerea acelor forţe politice (partide şi organizaţii publice) care împărtăşesc opinia mea asupra dezvoltării ţării şi au încredere în mine. Aştept un sprijin la scară largă din partea cetăţenilor ruşi", a spus Putin.

"Mediul politic, ca şi mediul economic, trebuie să fie competitiv. Este important nu doar să faci zgomot în pieţele publice şi să vorbeşti despre regim. Este important să propui ceva pentru a face lucrurile mai bune. Dar când începem să comparăm ceea ce propun liderii opoziţiei, mai ales conducătorii opoziţiei non-sistemice (liberale), există o mulţime de probleme", a mai declarat liderul de la Kremlin.

Putin a subliniat că guvernul trebuie să se concentreze pe creşterea prosperităţii financiare a populaţiei ruse, menţionând că, de când a preluat prima dată frâiele preşedinţiei - în 2000 -, produsul intern brut al Rusiei a crescut cu 75%. 

Putin a apărut în faţa celor cam 1640 de jurnalişti într-un eveniment televizat care a devenit unul din simbolurile preşedinţiei sale, ajuns la a 13-a ediţie, folosit adesea pentru a transmite semnale ruşilor şi comunităţii internaţionale.

 Putin răspunde de obicei la un spectru larg de întrebări, de la cele referitoare la economie şi relaţii internaţionale şi până la cele legate de gusturile şi preferinţele sale personale.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Vladimir Putin s-a pregătit miercuri toată ziua să răspundă la întrebările jurnaliştilor.

În acest an, atenţia ar trebui să se concentreze pe planurile sale pentru sale pentru viitor, mai ales că are toate şansele că conducă Rusia până în 2024.

„Această conferinţă va fi începutul campaniei electorale“ este de părere politologul rus Konstantin Kalatcev.

Cel mai recent sondaj al centrului independent Levada, publicat miercuri, îl plaseează pe Putin pe primul loc în preferinţele electoratului rus, cu 75 % din voturi, cu mult înaintea rivalilor săi, din care se detaşează eternul comunist Ghenadi Ziuganov, naţionalistul Vladimir Jirinovski.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite