Primarul oraşului Ekaterinburg, un opozant al lui Putin, şi-a dat demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evgheni Roizman FOTO globaleburg.ru
Evgheni Roizman FOTO globaleburg.ru

Evgheni Roizman, unul dintre foarte puţinii responsabili regionali ruşi care critică deschis Kremlinul, şi-a anunţat marţi demisia din postul de primar al oraşului Ekaterinburg, unde Consiliul Local a abolit scrutinul muncipal cu sufragiu universal direct, transmite Reuters.

Consiliul Local din Ekateriburg, un oraş de 1,4 milioane de locuitori din regiunea Sverdlovsk, în Ural, a abolit în aprilie scrutinul municipal direct şi a propus alegerea  primarului de către membrii săi în baza unei liste restrânse stabilite de o comisie. Această idee a venit din partea guvernatorului regiunii Sverdlovsk, Evgheni Kuivaşev, un fidel al Kremlinului, care a susţinut că poate economisi astfel bani.

„Nu vreau să cauţionez acest demers şi demisionez“, a declarat Evgheni Roizman în faţa unor membri ai Consiliului Local.

Politician carismatic, Roizman l-a învins în alegerile municipale din 2013 pe candidatul sprijinit de Kremlin. El ar fi trebuit, în calitate de preşedinte al Consiliului Local, să supună această propunere unui vot definitiv.

În schimb, el a spus în Consiliului din Ekaterinburg că refuză să legitimeze „o decizie luată de alţii“ şi a declarat şedinţa închisă.

Evgheni Roizman este cunoscut pentru opoziţia sa publică faţă de preşedintele rus Vladimir Putin şi reprezentantul său în Sverdlovsk, o regiune industrială şi minieră.

În aprilie, aproape 2.000 de persoane au manifestat la Ekaterinburg contra deciziei abrogării scrutinului municipal direct şi au cerut demisia guvernatorului regiunii lor.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite