Prima reacţie a Rusiei în privinţa atacului vestic asupra Siriei: Vor exista consecinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Vor urma consecinţe”, a precizat Anatoly Antonov, ambasadorul Rusiei la Washington, după ce forţele militare ale Statelor Unite, Regatului Unit şi a Franţei au atacat mai multe depozite chimice în Siria.

UPDATE 11:20 Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat atacul asupra Siriei lansat de SUA, Marea Britanie şi Franţa drept „o agresiune” şi a cerut o întrunire a Consiliului de Securitate al ONU.

Putin a declarat că Rusia va cere o întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre „acţiunile agresive ale SUA şi aliaţilor săi”. El a adăugat că Rusia „condamnă ferm atacul asupra Siriei, acolo unde soldaţii ruşi ajută guvernul legitim în lupta sa cu terorismul”.

UPDATE 08:20 Purtătorul de cuvânt al MAE rus Maria Zaharova afirmă într-o postare pe Facebook că trebuie să fii anormal să ataci capitala Siriei exact când existau şanse de pace, referindu-se la atacul lansat de SUA, Marea Britanie şi Franţa asupra unor ţinte din Siria ca răspuns la atacul cu arme chimice lansat în urmă cu o săptămână la Duma.

***

Anatoly Antonov a declarat că avertizările de la Moscova au fost ignorate şi că Rusia este în acest moment ameninţată. „Am avertizat că astfel de acţiuni vor fi urmate de consecinţe”, a precizat acesta.

Ambasadorul a mai declarat că „insultarea preşedintelui Rusiei este inacceptabilă şi inadmisibilă” şi că Statele Unite nu au dreptul moral să atace alte ţări de vreme ce şi acestea deţin arme chimice.

Sâmbătă dimineaţă, la ora 4.00 (ora româniei), Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au condus un atac militar asupra mai multor depozite chimice din oraşele siriene Damasc şi Homs.

Acţiunea vine ca răspuns în urma unui presupus atac chimic al guvernului sirian asupra oraşului Douma de sâmbăta trecută.

Un oficial al administraţiei americane citat de CNN a declarat că acţiunea „nu se termină aici” şi că atacul din noaptea aceasta a fost doar primul val al operaţiunii.

Într-o conferinţă de presă, liderii militari au subliniat că atacul a fost concentrat pe „maximizarea distrugerii depozitelor” şi că s-a făcut tot posibilul pentru a minimiza victimele din rândul civililor.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite